Fočaci pravoslavnu Novu godinu dočekali uz kuvano vino i vatromet | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Fočaci pravoslavnu Novu godinu dočekali uz kuvano vino i vatromet

Izvor: Radio Foča | Foto: Radio Foča | Datum:14.01.2020.

Uz nastup ansambla „Boemi“ iz Užica građani Foče sinoć su na gradskom trgu dočekali pravoslavnu Novu godinu.

 

 

Odlučni da nastave tradicuju predaka i sačuvaju duh pravoslavlja u novo ljeto zakoračili su uz pjesmu, kuvano vino, čaj i neizostavan ponoćni vatromet.


Iako se većina Fočaka opredijelila za proslavu u kućnoj atmosferi, do ranih jutarnjih časova veselo je bilo i u fočanskim ugostiteljskim objektima.

Ulazak u 2020. godinu po julijanskom kalendaru u ponoć označila su i zvona Hrama Svetog Save u Foči, gdje je u prisustvu velikog broja vjernika služen moleban.

 

 


Građanima Foče, koji praznuju prema julijanskom kalendaru, Novu godinu čestitao je načelnik opštine, Radisav Mašić sa željom da 2020. godina donese dobro zdravlje, porodičnu sreću i uspjeh.


Prvi dan julijanske godine u narodu je poznat i kao Vasilijevdan, Mali Božić i srpska Nova godina.  Julijanski kalendar, osim Srpske pravoslavne crkve, poštuju Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija.

Doček pravoslavne Nove godine na otvorenom organizovala je Opština Foča u okviru Januarskih svečanosti.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: