Trebinje: U prošloj godini 18 beba manje nego u 2018. | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: U prošloj godini 18 beba manje nego u 2018.

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.01.2020.

U trebinjskom porodilištu u prošloj godini rođeno je 290 beba što je za 18 beba manje nego 2018. godine.

Srdan Lugonja, načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje ističe da je iz godine u godinu natalitet u padu.

„Pretprošle godine bilo je 308 beba, ove 290. Natalitet je, nažalost, u padu, a jedan od razloga je i taj što se neke porodilje iz Hercegovine odlučuju za porođaje i u drugim bolnicama u regiji. To je lični izbor“, navodi Lugonja.

Ističe da je starosna granica prvorotki značajno pomjerena.

„Žene na našem području u prosjeku prvo dijete rađaju sa 28 godina. Pomjerena je ta starosna granica rođena prvog djeteta. Posljednjih godina je povećan i broj parova koji potomstvo dobijaju vantjelesnom oplodnjom. Svaki peti-šesti par ima problem sa sterilitetom“, kaže on.

U trebinjsko bolnici znatno je povećan broj carskih rezova.

„Što zbog opravdanih što zbog ličnih ili nekih drugih razloga u prošloj godini povećan je broj carskih rezova. Mi se trudimo da pacijentkinjama ukažemo da je porođaj prirodnim putem najbolji, ali postoje situacije kada je carski rez neminovan mada ima i slučajeva kada žene žele da budu porođene carskim rezom“, dodaje Lugonja.

Ginekološko-akušersko odjeljenje Bolnice Trebinje je prije dvije godine u potpunosti renovirano.

„Svi uslovi i kadrovski i smještajni su iznad prosjeka. Sobe su opremljene novim namještajem, svaka ima televizore, renovirana su i kupatila,tako da su uslovi zaista na nivou“, kaže Lugonja.

U novoj godini u Trebinju je do sada rođeno 14 beba. Prva beba, koju je zlatnikom darovao gradonačelnik Mirko Ćurić je Nađa Stević, kćerka Ivane i Aleksandra, rođena trećeg januara ove godine.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: