Bogojavljenska litija prošla ulicama Nevesinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bogojavljenska litija prošla ulicama Nevesinja

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:19.01.2020.

U Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju jutros je povodom praznika Bogojavljenja služena sveta liturgija, a nakon toga svečana litija krenula je gradskim ulicama do izvorišta Jedreš gdje je tradicionalno obavljen čin vodoosvećenja.

Veliki broj vjernika pridružio se bogojavljenskoj litiji, sa koje je upućena molitvena podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu u Crnoj Gori, povodom nedavno usvojenog diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je uperen protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Bogosluženje i vodoosvećenje obavili su mjesni sveštenici.

Sveštenik Mladen Čalija čestitao je praznik svim vjernicima uz tradicionalni pozdrav „Bog se javi – Vaistinu se javi“.

– Neka Božiji blagoslov i svako dobro dođe na naše duše, naš grad i građane. Daj Bože da čitav naš život bude obasjan Duhom svetim i Božijom ljubavlju , da se ugledamo na Svetoga Jovana Krstitelja, na svete apostole i sve svece Božije koji su zaista u svojim životima usvojili silu Duha svetoga i projavili je na najbolji način – istakao je Čalija.

On je izrazio nadu da će Gospod, Sveti Jovan Krstitelj i svi sveci Božiji da umudre ljude koji su na bezakonit način pokušali da otmu imovinu SPC.

Osvećena Bogojavljenska voda smatra se ljekovitom i čuva se u kući do narednog vodoosvećenja.

Bogojavljenje se uvijek slavi 19. januara, uoči praznika posvećenom svetom Jovanu Krstitelju. Na ovaj praznik u Jordanu je prvi put objavljena tajna Svete Trojice i prvi put su se pojavili Otac, Sin i Sveti Duh, koji je u trenutku krštavanja, u obliku svjetlosnog goluba, sletio na glavu Isusa Hrista.

Sina Božijeg krstio je na Bogojavljenje Jovan Krstitelj, a predanje kaže da su se u trenutku krštenja nebesa otvorila i čuo se glas Boga: „Ovo je moj sin ljubezni, koji je po mojoj volji“.

Na praznik Bogojavljenja, vjernici jedni druge pozdravljaju drevnim pozdravom: „Bog se javi – Vaistinu se javi“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: