Dva i po puta manje pacijenata sa simptomima gripa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dva i po puta manje pacijenata sa simptomima gripa

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:21.01.2020.

Broj prijavljenih pacijenata sa simptomima sličnim gripu na području Hercegovine je za dva i po puta manji ove sezone u odnosu na prošlogodišnju.

 

 

Julija Kralj, epidemiolog Zavoda za zaštitu zdravlja – Regionalni centar Trebinje, ističe da je aktivnost virusa gripa kod nas trenutno na niskom nivou.

„Očekujemo porast virusa gripa u nekom narednom periodu. Slična situacija je i u većini zemalja evropskog kontinenta što se tiče podataka za prvu i drugu sedmicu 2020. godine“, navodi ona.

Osnovne preporuke za prevenciju gripa su, najprije, redovna lična higijena i higijena životnog i radnog prostora.

„Moramo da vodimo računa o higijeni ruku, ali i o higijeni prostora u kome živimo i radimo. Bitno nam je da, ako kijamo ili kašljemo, pokrijemo usta maramicom, te da upotrijebljene maramice odložimo u smeće. Ako imamo simptome respiratorne infekcije- temperaturu, kašalj, kijanje trebalo bi da zaštitimo i ljude oko nas da ne idemo na posao, u vrtić ili školu, zavisi o kom uzrastu se radi. Ako imamo temperaturu neophodno je da  pokušamo da je snizimo antipireticima, a ukoliko potraje tri-četiri dana, onda se obavezno javiti ljekaru“, pojašnjava doktorica.

Podvlači da bi, ukoliko imamo neku respiratornu infekciju ili grip, trebalo izbjegavati i posjete pacijentima u bolnici.

Ove sezone je bila povećana zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa koja je završena u rekordnom roku, za dvije sedmice potrošene su sve doze koje su bile obezbijeđene za zaštićene kategorije stanovništva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: