Žene nedovoljno zastupljene u medijskim izvještavanjima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Žene nedovoljno zastupljene u medijskim izvještavanjima

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:22.01.2020.

Žene su u BiH brojnije od muškaraca, a njihova zastupljenost u medijima je još nedovoljna, iako su mediji  prošle godine bili senzibilniji prema ženskoj populaciji, nego ranijih godina.

 

 

Ovo je pokazalo istraživanje koje je provelo Udruženja građana “Novi put” iz Mostara u junu i julu 2019. godine.

Od 10 hiljada vijesti koje su u tom periodu objavljene u pet novina i na šest portala samo 17 odsto se ticalo ženske populacije.

- Od ovog procenta svega šest odsto vijesti se odnosilo na ekonomska, pitanja mira i sigurnosti i rodnog nasilja u kojima su akteri bili žene. Zabrinjava da se nije izašlo iz stereotipa, niti su se smanjile predrasude. U vijestima o ekonomiji ili politici žene se i dalje tretiraju kao majke i supruge, dok njihovim muškim kolegama se pominju privatne informacije - navela je Abida Pehlić, iz Udruženja “Novi put”.

Ona dodaje da mediji mogu više doprinijeti smanjivanju nasilja nad ženama na način što takve informacije neće biti samo crna hronika i senzacionalizam, nego će se novinari baviti pozadinom problema.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: