U Nevesinju održano predavanje za stočare i pčelare | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Nevesinju održano predavanje za stočare i pčelare

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:24.01.2020.

U Društvenom centru opštine Nevesinje danas je održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače iz oblasti stočarstva i pčelarstva. Teme su bile: „Uzimanje uzoraka svježeg sirovog mlijeka“ , „Higijena muže i postupak sa mlijekom“, „Bolesti pčela“ i „Registracija pčelara i pčelinjaka“.

Kontrolni asistent u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske Dragan Drvendžija rekao je da je na teritoriji opštine Nevesinje u sistem otkupa mlijeka uključeno oko 300 proizvođača i da je samo u prošloj godini otkupljeno preko 4 miliona litara mlijeka. On je naglasio da je neophodno pravilno uzeti uzorak mlijeka za analizu, koja se kod svakog proizvođača obavlja dva puta mjesečno, kako bi se dokazao kvalitet, a sam proizvođač ostvario pravo na premiju od 25 feninga po litru.

Govoreći o higijeni muže viši stručni saradnik za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede RS Olga Vidačić istakla je da je najvažnije voditi računa o zdravlju životinja, posebno tokom zasušivanja grla i dvadesetak dana nakon teljenja. Ona je preporučila obavezno ubrizgavanje antibiotske masti u vime pri samom zasušenju, posebno za grla koja već imaju predispozicije za upale.

Vidačić je istakla da uzgajivači često prave greške prilikom počinjanja muže.

− Prije same muže stoku ne treba hraniti i čistiti štalu jer se stvara prašina i oslobađa amonijak što zagađuje mlijeko – savjetuje Vidačić.

Na temu „Bolesti pčela“ govorio je agronom Radivoje Maksimović koji je uputio mlade pčelare šta treba da urade kako bi zaštitili pčele od američke kuge, varoe i drugih bolesti. Takođe je posavjetovao pčelare kako da zaštite pčelinja legla i da pri tome zadrže kvalitet meda.

Tokom današnjeg predavanja poljoprivrednim proizvođačima je preporučeno da se uključe u projekat unaprijeđenja konkurentnosti u ruralnim područjima koji se sufinansira kreditnim sredstvima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede i predviđa značajnu podršku za pčelare.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: