Do 1. februara SVETOSAVSKA AUKCIJA SLIKA za izgradnju dnevnog centra 'Podrži me - 9. januar' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Do 1. februara SVETOSAVSKA AUKCIJA SLIKA za izgradnju dnevnog centra 'Podrži me - 9. januar'

Izvor: Radio Trebinje | Datum:24.01.2020.

U galeriji Kulturnog centra sinoć je otvorena humanitarna aukcijska izložba slika – za podršku izgradnji dnevnog centra „Podrži me - 9. januar“, koji se gradi u Kosovskoj Mitrovici za 144 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Umjetnička djela za aukciju doniralo je 19 autora iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i članovi Udruženja likovnih stvaralaca Istočne Hercegovine “Milorad Ćorović”, a organizatori „Svetosavske humanitarne aukcije slika“ su Grad Trebinje i Kulturni centar Trebinje, na inicijativu Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Po cijeni od 500 KM slike će u galeriji Kulturnog centra biti ponuđene do 1. februara, a upućen je poziv našim sugrađanima, institucijama, javnim i privatnim preduzećima da kupovinom umjetničkih djela doniraju sredstva za ovaj važan projekat.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da Gradska uprava uvijek nastoji da se odazove aktivnostima humanitarnog  karaktera, a posebno kada je riječ o pomoći našem narodu na Kosovu i Metohiji.

„Zajedno sa svima vama koji ste večeras ovdje želimo poručiti da Srbi i srpska djeca nisu prepuštena slučaju, niti je sveta srpska zemlja od nas zaboravljena. Tu smo da u svakom času budemo podrška i pomoć, kolikogod smo u mogućnosti – jer nismo izgubili iz pamćenja sva ona junaštva kojom nas je kosovski narod zadužio kroz istoriju“, istakao je Ćurić.

On je kazao da je osjećaj dužnosti da se pomogne „pobuđen i najnovijim patnjama kroz koje Srbi i u drugim komšijskim zemljama prolaze i što je srpski narod u ovom času na više strana pred iskušenjem“.

„Svjesni smo zajednički, u bratskoj slozi i uz uzajamnu pomoć možemo prebroditi i ova teška vremena u kojima se naš integritet, postojanje, odnosi i veze, naša vjera i naše čovjekoljublje ponovo ispituju. Zbog toga ne smijemo odbaciti časnu obavezu  da brinemo jedni za druge, pa pomažemo i imamo dovoljno razumijevanja i empatije za svu braću i sestre, posebno za naše mlade naraštaje, kojima trebamo omogućiti život“, poručio je Ćurić.

Ovo je kolektivna odgovornost svih Srba, bez obzira na političke i geografske granice – kazao je gradonačelnik Trebinja – dodajući da su složnost i jedinstvo od izuzetne važnosti za budućnost našeg naroda.

„Shodno tome, želim da mi u Trebinju budemo primjer, da pokažemo da smo jedinstveni u namjerama da makar malo osvijetlimo budućnost djeci na tlu namučenog Kosova i Metohije“, kazao je Ćurić pozvavši sugrađane da pogledaju izložbu i kupe poneku sliku „imajući na umu da tim pokazujemo sabornost, bratsku ljubav, činimo dobra djela - za ljepše sutra vršnjaka naše djece na Kosovu“.

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, zahvalio je Trebinjcima i njihovoj Gradskoj upravi što su i ovoga puta pokazali humanost prema našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, koji žive teško i nemaju mnogo štošta – prije svega izvijesnost i slobodu.

On podsjetio da je Trebinje i ranije učestvovalo u različitim humanitarnim akcijama Odbora, primalo djecu sa Kosova, te  prikupljalo sredstva za najugroženije u južnoj srpskoj pokrajini.

„Sada hoćemo da izgradimo prvi dnevni centar za djecu i mlade sa poškoćama u razvoju, za koji smo do sada sakupili 105.000 evra, a planiramo da ga završimo do Preobraženja Gospodnjeg, kako bi taj praznik 19. avgusta bio i krsna slava tog centra. Taj dnevni centar biće druga kuća toj djeci i velika pomoć njihovim porodicama. Vjerujte, to je zasigurno najugroženija kategorija u svakom društvu, a naročito na Kosovu i Metohiji“, kazao je Arlov.

On je kazao da će objekat, površine 714 kvadratnih metara, biti poklon Republike Srpske djeci Kosova i Metohije, te da se ukupna vrijednost projekta procjenjuje na 280.000 evra.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: