Lazanski: Bezbjednost u BiH zavisi od zapadnih obavještajnih službi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Lazanski: Bezbjednost u BiH zavisi od zapadnih obavještajnih službi

Izvor: Radio Trebinje | Foto: SRNA | Datum:26.11.2015.

Eventualna eskalacija terorizma u BiH prvenstveno zavisi od Zapada i njihovih obavještajnih službi, koje dominiraju ovim obavještajnim prostorom, a zbog čega je i pitanje bezbjednosti zemlje – njihova odgovornost, rekao je večeras u Trebinju vojnopolitički analitičar i komentator „Politike“ Miroslav Lazanski.

Lazanski: Vlasti Republike Srpske kontrolišu situaciju
„BiH je obavještajno ‘izbušen’ teren – ovim prostorom dominiraju zapadne obavještajne službe, što službeno akriditovane, što one za čiji rad se ne zna. Prema tome, sve što se ovdje događa u bezbjednosnom smislu njihova je odgovornost i pitanje koje treba da ide na adresu zapadnih sila“, rekao je Lazanski na tribini „Pariz i Balkan“, koju je u Muzeju Hercegovine organizovalo Udruženje „Hercegovac“.

Lazanski je podsjetio da su ratnici sa Bliskog istoka u bh. građanskom ratu, po rješenjima iz Dejtona, morali da napuste BiH do 16. januara 1996. godine, ali da se to nije desilo prije svega što vlasti u Sarajevu nisu bile spremne na „radikalni razlaz sa ljudima koji su bili njihovi prijatelji u ratu i krvarili za BiH“, a zbog čega su danas vehabijske zajednice u BiH „latentni bezbjednosni problem“ zemlje.

„Kako se to nije desilo – danas oni odlaze na područje Sirije i otamo se vraćaju sa ideologijom. Oni su potencijalna tempirana bomba“, istakao je Lazanski.

Govoreći o sprječavanju terorizma kao globalnom izazovu današnjice, on je rekao da je to borba u kojoj ne pomažu „avioni, elektronika ni druga moderna borbena sredstva“, te da je jedini efikasan način – infiltracija agenata-doušnika u terorističke ćelije, koji bi pravovremenom informacijom sprječavali terorističke operacije.

„Da su francuske obavještajne službe imale svoje ljude u ćelijama terorista – do tragedije u Parizu ne bi došlo. S druge strane, velika je misterija kako su te službe samo dan nakon napada u Parizu znale i imena i adrese terorista i zašto oni nisu uhapšeni ranije“, rekao je Lazanski dodajući da začuđuje i to što nakon napada u Parizu „niko od odgovornih nije smijenjen niti je podnio ostavku“.

On je dodao da su korijeni terorizma u velikoj mjeri u „zakazaloj“ ekonomskoj i socijalnoj integraciji emigranata u zapadna društva, ali i da je za radikalizaciju dodatno odgovorna politika zapadnih sila u Libiji i Siriji, s obzirom da su latentni teroristi, kao i drugi konzumenti medija, dovoljno obaviješteni – šta se događalo i čija su odgovornost namjerno izazvani ratovi i razaranja ovih zemalja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: