Nevesinje: Svetosavska akademija u znaku pouka duhovnog preporoditelja srpskog naroda | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Svetosavska akademija u znaku pouka duhovnog preporoditelja srpskog naroda

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:27.01.2020.

U Domu kulture „Nebojša Glogovac“ večeras je priređena Svetosavska akdemija sa bogatim kulturno-umjetničkim programom. Opština Nevesinje i Srpska pravoslavna crkva u saradnji sa kulturnim i javnim ustanovama sugrađanima su upriličili dostojnu svetosavsku priredbu sa raznovrsnim kulturnim i muzičkim sadržajima i duhovnim poukama.

Nakon Svetosavske himne o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju besjedio je sveštenik Branko Kalaba naglasivši da Sveti Sava nije samo obilježio svoje vrijeme, nego i budućnost odbrane crkve Hristove, na čijem se temelju poučavao i izgrađivao sebe i svoj srpski rod.

− Svaki put kada saznamo nešto novo o ocu naše duhovnosti i hrišćanskog roda, mi se poučimo i steknemo novo iskustvo koje nam donese pozitivne promjene u našem životu – istakao je Kalaba, dodavši da svetosavlje nije samo rodoljublje nego „proživljeno Hristovo jevanđelje“.

Kult Svetog Sava kroz pjesme su oživile članice etno grupe „Sveti Dimitrije“, kompozitor Goran Duka i učenici OŠ „Risto Proroković“, SŠC „Aleksa Šantić“ i Muzičke škole „Sveti Roman Melod“.

Nevesinjski osnovci izveli su prigodan dramski prikaz po motivima narodnih priča o Svetom Savi, pokazavši tako da je djeci ostavljeno u amanet da pamte i čuvaju ime svetitelja koji ne prestaje da zrači već osam vijekova.

Pjesmama i duhovnim porukama još jednom je istaknuta podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu u Crnoj Gori koji je ustao u odbranu pravoslavnih svetinja.

Obilježavanje Svetog Sava nastavlja se sutra svetom liturgijom u Sabornom hramu, školskim priredbama i slavskim obredima u OŠ „Risto Proroković“ i SŠC „Aleksa Šantić“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: