Najduža litija kreće u subotu sa Miholjske prevlake | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Najduža litija kreće u subotu sa Miholjske prevlake

Izvor: Srna | Datum:04.02.2020.

Najduža litija nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, krenuće u subotu, 8. februara, iz manastira Miholjska prevlaka kod Tivta prema Podgorici, gdje će dan kasnije učestvovati na molebanu u Hramu Hristovog Vaskrsenja, najavljeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Litija će iz manastira Miholjska prevlaka krenuti u subotu u 9.30 časova, a u nedjelju, 9. februara, učestvovaće na molebanu u 18.00 časova, a potom i na litiji u 19.00 časova u Podgorici.

Učesnici litije, koju organizuje Sveštena carska lavra Svetog arhangela Mihaila i Miholjski zbor, proći će zahtjevnu trasu od 96 kilometara preko Budve, Petrovca, Paštrovićke gore, Virpazara do Podgorice, navedeno je u saopštenju Mitropolije.

Organizatori pozivaju sve ljude dobre volje na ovaj "molitveni hod i podvig u slavu Trojedinog Boga, a za odbranu svetinja".

Po blagoslovu Eparhijskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori litije se održavaju dva puta sedmično četvrtkom i nedjeljom, ali mogu biti održane i drugim danima, zavisno od okolnosti i mogućnosti organizatora.

Na posljednjim nedeljnim molebanima i litijama u gradovima širom Crne Gore, prema procjenama Mitropolije crnogorsko-primorske, učestvovalo je više od 200.000 građana i vjernika, a najmasovnija je bila u Podgorici gdje je bilo više od 50.000 osoba. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: