Povelja mitropolitu Amfilohiju i vladici Joanikiju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Povelja mitropolitu Amfilohiju i vladici Joanikiju

Izvor: SRNA | Datum:07.02.2020.

Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju danas će u Vukovoj zadužbini u Beogradu biti uručene nagrade Povelja Prosvjete.
 

Predsjednik beogradskog odbora Prosvjete Milimir Mučibabić rekao je ranije da je borba srpskog naroda u Crnoj Gori dala Prosvjeti puno pravo i legitimitet da ovogodišnji dobitnici Povelje budu upravo mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije.

- Litija kao veličanstvena pozornica kojom odiše dostojanstvo pretvorila je cijelu zemlju u evropsku pozornicu u kojoj se nešto čudno dešava. Za one koji ne mogu da razumiju, u biti Srbina postoji svetosavski kosovski zavjet koji se s vremena na vrijeme probudi. Evo prilike da se on probudi. Mi smo svjedoci toga buđenja - rekao je Mučibabić.

Mučibabić je za Sputnjik rekao da se Prosvjeta opredijelili da ove godine nagradi ovu dvojicu velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve vođena vanvremenim vrijednostima koje pretpostavljaju ne samo htjeti, nego znati šta htjeti i kako djelati.

Srpsko kulturno i prosvjetno društvo Prosvjeta osnovno je 1902. godine u Sarajevu i danas djeluje na prostorima svih srpskih zemalja. To društvo svake godine organizuje svetosavske svečanosti u okviru kojih se "Povelja Prosvjete" dodjeljuje najistaknutijim pojedincima.

Povelja se dodjeljuje onim pojedincima koji su se istakli u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda.

Prošlogodišnji dobitnik Povelje je francuski humanitarac Arno Gujon.

Uručenje nagrada zakazano je za 11.00 časova u Vukovoj zadužbini.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: