Simposion u Trebinju: Odnos crkve i medija mora biti bolji | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Simposion u Trebinju: Odnos crkve i medija mora biti bolji

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:08.02.2020.

Dobar odnos crkve i medija od velikog je značaja za javnost i taj odnos mora biti mnogo bolji nego danas, poručili su učesnici panela "Odnos crkve i medija u doba post-istine", koji je sinoć održan u Trebinju u okviru simposiona "Teologija o javnoj sferi".

O ovoj temi govorili su profesor Dubravka Valić Nedeljković sa Odsjeka za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Milan Ćulibrk iz nedjeljnika Nin, Sanja Bjelica Šagovnović iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Mostar i profesor Vukašin Milićević sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Profesor Milićević kaže da je situacija u ovom odnosu veoma loša.

- To govorim iz perspektive nekoga ko ima iskustva saradnje ne samo sa javnim medijima već i kao neko ko se bavio radom u crkvenim medijima. Kada je u pitanju odnos prema javnim medijima postoji užasan odnos nepovjerenja od Crkve koji je djelimično i opravdan kada znamo u kakvom je stanju medijska scena kod nas u posljednjih nekoliko decenija - kaže Milićević.

On ističe da je problem i to što Crkva nije ispratila niti pokušala da isprati promjenu medija koja je došla sa ubrzanim razvojem informacionih tehnologija.

Milićević smatra da ništa bolji odnos nije ni prema crkvenim medijima.

- Apsolutno ne postoji nijedan crkveni mediji u kome postoji prostor za kritičko promišljanje crkvene stvarnosti - istakao je Milićević.

On je ocijenio da je suština problema to što se u crkvi nikada nisu bavili prirodom medijskog prostora.

Profesorka Dubravka Valić Nedeljković sa Odsjeka za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu je mišljenja da taj odnos mora biti mnogo bolji.

Milan Ćulibrk iz nedjeljnika Nin kaže da je za loš odnos Crkve i medija kriva i jedna i druga strana, te da je veliki problem i nepoštovanje zakona vezanih za medije.

Sanja Bjelica Šagovnović iz SPKD Prosvjeta istakla je da je tema odnos medija i vjerskih zajednica od velike važnosti pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se više od 90 odsto građana BiH izjašnjava da su vjernici.

- Ako uzmemo u obzir istraživanja koja posljednjih godina pokazuju da građani imaju najviše povjerenja u vjerske zajednice 70 odsto, a potom u medije onda je potpuno jasno koliki je njihov uticaj u kreiranju društveno-političke stvarnosti - kaže Bjelica.

Ona je naglasila da bi bilo dobro da se vjerske zajednice više otvore prema medijima i da mediji na ozbiljniji i studiozniji način obrađuju teme koje su važne za javnost i relaksiranje odnosa i pomirenja.

Bjelica je napomenula da mediji u BiH potpuno drugačije izvještavaju o temama vezanim za crkvu, navodeći za primjer izvještavanje o litijama u Crnoj Gori.

- Srpski mediji puno pažnje posvećuju litijama u Crnoj Gori i izvještavaju na afirmativan način, a s druge strane veliki dio medija u Federaciji na jako negativan način izvještava o tim temama, a neki idu toliko daleko da vrijeđaju vjerske osjećaje - kaže Bjelica.

Simposion će biti završen u nedjelju, 9. februara, kada će biti služena liturgija u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Organizator sedmog godišnjeg skupa je Centar za filosofiju i teologiju Trebinje uz podršku Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: