Dvije godine od smrti Nebojše Glogovca: Zauvijek ostao u sjećanju Nevesinjaca | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dvije godine od smrti Nebojše Glogovca: Zauvijek ostao u sjećanju Nevesinjaca

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:09.02.2020.

Na današnji dan, prije dvije godine, prerano nas je napustio bard srpskog glumišta Nebojša Glogovac. Proslavljeni glumac koji se uvijek dičio hercegovačkim porijeklom zauvijek je ostao u sjećanjima Nevesinjaca.

Nebojša je rado dolazio u Nevesinje, a vraćao se hvaleći se „ da nigdje na svijetu nije sreo tako dobronamjerne, čestite, poštene i druželjubive ljude".

Posljednji duži intervju za Radio Nevesinje Glogovac je dao tokom Mitrovdanskih svečanosti 2013. godine. Podsjećamo na tu reportažu:

 

NEBOJŠA GLOGOVAC: PONOSAN SAM NA NEVESINJSKO PORIJEKLO

Jedan od najboljih srpskih glumaca Nebojša Glogovac bio je gost Mitrovdanskih svečanosti u Nevesinju. Njegov nastup tokom svečane akademije izazvao je ovacije publike i bilo je očigledno da su se Nevesinjci poželjeli svog zemljaka.

U intervjuu za Radio Nevesinje Glogovac kaže da je „sto od sto“ Hercegovac jer su mu roditelji iz Nevesinja, a on je rođen u Trebinju.

– Majka mi je iz porodice Samardžija, rođena i odrasla u Nevesinju, a otac je iz nevesinjskog sela Dramiševo. Rođen sam u Trebinju gdje je otac dobio prvu svešteničku službu – ističe Glogovac.

 

Po čemu pamtite Hercegovinu i dolaske u Nevesinje?

Djetinjstvo je ono što čovjeka obilježava i što se najduže pamti. Odrastanje u Trebinju sa par drugova mi je u najdražem sjećanju. Svakog ljeta odlazili smo prvo u Nevesinje kod ujaka i strica, a potom u Dramiševo kod djeda.Čuvao sam krave, jahao konja bez sedla, kupio sijeno i uživao u prostranstvu i slobodi.Sva ta iskustva su neprocjenjiva za mene. Kada pričam prijateljima u Beogradu, ljudima koji su odrasli u gradu, neke doživljaje i utiske iz tog perioda oni slušaju otvorenih usta i ne mogu da vjeruju kakva je to milina i ljepota.

Hercegovci su ponosan narod, oni posebno vole kada neko ističe svoje porijeklo. Možemo li Vas ubrojati u tu grupu ljudi koji njeguju zavičajne veze?

Meni je boravak u Hercegovini najznačajniji dio života. Naravno, tu ubrajam i rođenje mojih sinova, neke lijepe umjetničke uspjehe, ali ti utisci iz Nevesinja i Trebinja su negdje na prvom mjestu.

Pomenuli ste Vaše sinove koji navijaju za Crvenu Zvezdu. Ovdje su delije iz Nevesinja na planini Velež napravile najveći klupski grb na svijetu. Sigurno bi ih to interesovalo da vide?

Kad sam išao kod ujaka, vidio sam gore na brdu kako to izgleda. Fali tu crvena i bijela boja, to je očigledno. Svaka čast na poduhvatu, ali to još nije završeno. Pričaću sa ljudima iz Zvezde da pošalju tonu crvene i tonu bijele boje ili koliko već treba, da se to oboji i da bude kompletna slika. Ali, svaka čast! Poštujem to! Svaki put kad odem na derbi, uvijek mi je srce puno kada vidim transparent delija iz Nevesinja ili iz Trebinja.

 

Koliko pratite dešavanja u Hercegovini?

Uvijek mi je drago kada čujem nešto lijepo. Ponosan sam i na tu plemenitu borbu koja je obilježila ovaj narod. To zaista imponuje i onda je dika reći da si odavde. Ja se ponosim porijeklom.

U prvim ulogama glumili ste Hercegovca. Šta je presudno da bi prihvatili neki angažman?

Uvijek je presudan dobar scenario, dobra ekipa sa kojom radim, da bude intriganta tema i lik koji nisam do tada igrao, nešto što me uzbuđuje, nešto što je novo i zanimljivo, prije svega različito od mene. Nekad me privuče i finansijska strana priče, pa bude na uštrb umjetnosti, ali većinom se trudim da to ima neki kvalitet koji mene zadovoljava.

Znam da ste veliki zaljubljenik u planine i prirodu. Sigurno je nevesinjska priroda inspirativna. Možemo li očekivati da dođete na neki odmor u Nevesinje?

Naravno. Namjeravamo da popravimo kuću u Dramiševu, pa će biti prostora i za odmor na selu i dolaske u Nevesinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: