Bileća: Korektivnu gimnastiku pohađa 60 djece i 20 odraslih | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bileća: Korektivnu gimnastiku pohađa 60 djece i 20 odraslih

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:13.02.2020.

Kurs korektivne gimnastike u Bileći pohađa oko 60 djece uzrasta od četiri do 15 godina i 20 odraslih, rekao je Srni profesor fizičkog vaspitanja i sporta Lazar Tabaković.


Tabaković je istakao da zbog nedostatka fizičke aktivnosti sve veći broj djece trpi posljedice u nepravilnom fizičkom razvoju, deformitetima kičme, grudnog koša, koljena i stopala, a da je cilj vježbi iz programa korektivne gimnastike da spriječe nastajanje mogućih deformiteta i obezbijede pravilan razvoj djeteta ili da koriguju i spriječe dalju progresiju postojećih deformiteta.

"Neki od najčešćih deformiteta kod djece upravo zbog nedostatka fizičke aktivnosti su ravna stopala, krilaste lopatice, kifotično loše držanje što se tiče kičmenog stuba i slično", naveo je Tabaković.

On je pojasnio da se na treninzima korektivne gimnastike rade različite vježbe koje su ciljane na određeni deformitet, ali i vježbe oblikovanja, za jačanje trbušne i leđne muskulature.

On je istakao da u životu svakog djeteta postoje tri kritična perioda u kojima može da dođe do pojave tjelesnih deformiteta.

"Prvi period je kada se dijete uspravlja, odnosno kada počinje da hoda, drugi period je možda najkritičniji, a to je uzrast od šest-sedam godina kada dijete polazi u školu i treći period je faza puberteta kada dolazi do naglog rasta i razvoja, mišići nisu u stanju da isprate rast tijela i dolazi do krivljenja kičme", dodao je Tabaković.

On je naglasio da je zbog toga preporučljivo da se i djeca i odrasli korektivnom gimnastikom bave tri puta sedmično u trajanju od 45 minuta bez obzira da li imaju tjelesni deformitet ili ne.

Osmogodišnja Sara Kuljić rekla je da je za godinu dana, koliko dolazi na treninge korektivne gimnastike, naučila mnoge korisne vještine, da uživa sa drugarima i da će rado nastaviti sa vježbama.

Sedmogodišnji Nikola i Aranđel Jokanović kažu da im je lijepo na vježbama korektivne gimnastike, da su naučili mnogo toga novog, a da najviše uživaju u igricama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: