U bilećkom Domu zdravlja 'Sveti Luka' održan sastanak predstavnika Granskih sindikata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U bilećkom Domu zdravlja 'Sveti Luka' održan sastanak predstavnika Granskih sindikata

Izvor: Opština Bileća | Foto: Opština Bileća | Datum:14.02.2020.

U bilećkom Domu zdravlja “Sveti Luka“ održan je sastanak predstavnika Granskih sindikata regije Hercegovina kome je prisustvovao i Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.


Da je finansijska situacija u Domu zdravlja “Sveti Luka“ u Bileći izuzetno teška smatra i Marina Bošnjak predsjednik sindikalne organizacije ove ustanove.

„Teška nam je finansijska situacija. Nama Vlada nije uplatila dodatna sredstva za povećanje plata. Problem nam je i mali budžet. Smanjuje se priliv stanovništa. Kako opada priliv stanovništva, tako nam je i tranša sve manja i manja, a obaveze su velike. Mi smo već godinama u dugovima, i bivše rukovodstvo ostavilo je dugove koje nije moguće nadoknaditi“, kaže Marina Bošnjak.
Bošnjak je pojasnila i da su tranše od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja male i ne mogu da zadovolje potrebe za rad, isplate plata i dugovanja.

„Najniža cijena rada povećana je na 145 konvertibilnih maraka, ali Vlada dodatna sredstva nije uplatila Domu zdravlja. Nama plate kasne, pet godina nam nisu isplaćeni doprinosi. Imali smo velike dugove koji su svedeni na minimum, Neke profesije koje su manje stresne bolje su plaćene od ove naše“, kaže Bošnjak.

Goran Simeonović potpredsjednih Sindikata zdravstva i socijalne zaštite istočne Hercegovine kaže da teška situacija sa platama i ostalim obavezama nije zaobišla ni medicinare u Nevesinju.

„Doći ćemo u situaciju da radnicima nećemo moći isplatiti plate i doprinose. Stanje je teško. U Nevesinju nema odliva stručne radne snage, ali nije isključeno da je uskoro neće biti. Obim posla se povećao, u Dom zdravlja dolaze pacijenti iz Ljubinja, Gacka i Berkovića, dok Opšta bolnica liječi pacijente iz cijele RS. Jedini način da se situacija prevaziđe je povećanje plata medicinarima“, kaže Simeonović.

Milenko Granulić predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS istakao je da ni Republiku Srpsku neće zaobići glavni problemi odliva stručne radne snage zbog loših uslova rada i malih plata.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: