Za Bileću, Ljubinje i Berkoviće 750.000 KM iz Fonda solidarnosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Za Bileću, Ljubinje i Berkoviće 750.000 KM iz Fonda solidarnosti

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:17.02.2020.

Iz Fonda solidarnosti Republike Srpske, opštinama Bileća, Berkovići i Ljubinje, izdvojeno je 750.000 maraka na ime pomoći ili podrške projektima. Namjena novca, koji opštine nisu mogle obezbijediti iz lokalnih budžeta, je različita, a odluke su donesene ubrzo poslije posjete premijera Radovana Viškovića tim opštinama.



Za manje od dva mjeseca od dostavljanja zahtjeva, Opštini Berkovići, iz Fonda je obezbijeđeno 50.000 maraka za sanaciju štete od novembarskog zemljotresa koja je evidentirana na društvenim i privatnim objektima.
– Ukupna procijenjena šteta od zemljotresa je 160.000 maraka, i sa ovim ćemo moći pokriti nešto manje od jedne trećine štete. Sagledaćemo i naše skromne budžetske mogućnosti, kao i to da li će biti odgovora nekih drugih institucija, kao što je Savjet ministara BiH, a jedna međunarodna organizacija se već sama ponudila – istakao je načelnik Opštine Berkovići Nenad Abramović.
Više od 120 domaćinstava bilećkog sela Baljci ostvariće san o lokalnom vodovodu. Četristo hiljada maraka iz Fonda trebalo bi da bude dovoljno za izgradnju 30 kilometara sekundarne vodovodne mreže. Potisni cjevovod finasirali su Vlade Srbije i Republike Srpske jer opština nije mogla da zatvori tu finansijsku konstrukciju.
– I da su sretnija vremena, Bileća nije mogla izdvojiti više od milion maraka za naše selo bez pomoći naše Vlade, bez pomoći predsjednika Srbije i zemlje Srbije… Ovom prilikom se svima zahvaljujem – rekao je Veso Vujović, predsjednik odbora za izgradnju vodovoda.
Ni Opština Ljubinje nije mogla finansirati rekonstrukciju dotrajalog pumpnog postrojenja na vodozahvatu, na teritoriji druge opštine. S 300.000 maraka biće rekonstruisan objekat, tri pumpna agregata i elektroinstalacije, da bi stanovništvo imalo stabilno snabdijevanje vodom.
– Tih 300.000 maraka će nam biti od velike važnosti. Naše pumpno postrojenje je izgrađeno 1974. godine, i nikada nije rekonstruisano. Bilo je manjih intervencija, ali ozbiljnijih ne. Ova pomoć će omogućiti da se pumpni agregati zamijene – istakao načelnik Opštine Ljubinje Darko Krunić.
Krunić je rekao da je nerješiv problem četrnaest i po kilometara azbestno-betonskog cjevovoda, takođe iz 1974. godine. Zamjena je hitna, a koštala bi oko tri miliona maraka. Iz Vlade su potvrdili da će i zahtjevi za pomoć opština Ljubinje i Nevesinje za sanaciju štete od zemljotresa biti razmatrani.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: