Zloupotreba steroida veliki problem današnjice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zloupotreba steroida veliki problem današnjice

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:19.02.2020.

Zloupotreba steroida u svijetu je u porastu među mladima i odraslima, a posebno zabrinjava upotreba ovih supstanci u adolescenciji što znatno može da utiče na zdravlje uopšte ali i na reproduktivno zdravlje.

Ovo je rečeno sinoć na predavanju koje je Udruženje „Bebe“ iz našeg grada organizovano u sklopu projekta „Zdrav stil života u cilju unapređenja reproduktivnog zdravlja“ .

Goran Andrijašević, urolog Bolnice Trebinje je istakao da 90 odsto muškaraca u svijetu koristi neki oblik anaboličkih steroida.

„Kod nas je nešto drugačije nisu toliko zastupljeni ali je veoma važno upozoriti na zloupotrebu ovih sintetičkih supstanci. Muškarci danas žrtvuju svoju plodnost zarad toga da bi izgledali muževno. Što su steroidima više nabildani mišići to je broj pokretnih spermatozoida manji“, upozorava doktor Andrijašević.

On je dodao da su u Hercegovini česte urološke bolesti.

„Mladi izbjegavaju da razgovaraju o tome, to je kod nas još uvijek tabu tema. Mi smo tu da im pružimo stručnu pomoć  i mogu da nam se obrate kad god imaju neki problem iz domena urologije“, naveo je on.

Ljiljana Špuran Knežević, klinički psiholog je istakla da je za očuvanje reproduktivnog zdravlja odgovorna cijela društvena zajednica, od porodice, škole, radne i životne sredine te sam pojedinac.

Ona je, govoreći o razdobljima adolescencije i specifičnostima pojedinih faza ovog doba, navela da je ovaj period naburniji u odrastanju svakog čovjeka.U ovom periodu učestalo je rizično ponašanje, pokazuju istraživanja.

„Zabranjavaju podaci da je broj adolescentnih trudnoća u uzrastu od 15 do 18 godina 50 djevojaka na 1000, da je svaki treći ispitanik imao seksualno iskustvo pod uticajem alkohola, svaki šesti ispitanik je imao polne kontakte sa dvije ili više osoba u istom periodu, svaki deveti ispitanik je imao seksualno iskustvo u jednodnevnoj vezi te da više od polovine studenata ne koristi kondom“, rekla je ona.

O polno prenosivim bolestima i njihovom uticaju na reproduktivno zddravlje govorila je Lilien Kovač, načelnik Ginekološke ambulante „Doma zdravlja“ Trebinje ističući da je cilj ovih predavanja da se mladima ukaže na činjenicu koliko je važno da baš u adolescenciji vode računa o reproduktivnom zdravlju.

„Kontracepcija je ključna“ dodala je ona.

Snežana Misita, predsjednica Udruženja „Bebe“ je rekla da će naredno predavanje u okviru ovog projekta održati Sanja Sibinčić iz Banjaluke, koja će govoriti o sterilitetu kao velikom problemu današnjice.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: