Centralno obilježavanje Svjetskog dana civilne zaštite u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Centralno obilježavanje Svjetskog dana civilne zaštite u Trebinju

Izvor: Ekologija i bezbjednost | Datum:25.02.2020.

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, u nedjelju, 1. marta, u Trebinju biće održana zajednička vježba subjekata zaštite i spasavanja grada Trebinja i Republičke uprave civilne zaštite.

Ove godine u našem gradu je centralno obilježavanje Svjetskog dana civilne zaštite.

Kako je saopšteno iz JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje, vježba će okupiti oko 200 učesnika, sa velikim brojem namjenskih vozila nadležnih službi, opremom i materijalno-tehničkim sredstvima.

Scenario vježbe je zajedničko postupanje i reagovanje u slučaju zemljotresa, sa ciljem uvježbavanja radnji i postupaka nadležnih službi zaštite i spasavanja kao i sistema veza u slučaju ove elementarne nepogode.

Početak vježbe biće označen zvučnim signalom opasnosti u 09:20, nakon čega slijedi izlazak vozila sa platoa Doma učenika i odlazak na radne tačke.

Sa početkom u 8:30, vježbi će prethoditi smotra jedinica službi i spasavanja na platou ispred Doma učenika, a potom i obraćanje zvaničnika.

Radna tačka 1.

- 09: 30 do 09:45h – Lokalitet: Osnovna škola Sv. Vasilije Ostroški - Gašenje požara na otvorenom, ukazivanje pomoći povrijeđenima, bezbjedna evakuacija iz škole u skladu sa planom evakuacije. Učesnici: Crveni krst, JU „Ekologija i bezbjednost“ (Služba civilne zaštite), Teritorijalna vatrogasna jedinica Trebinje, Dom zdravlja Trebinje, učenici i osoblje škole.

Radna tačka 2.

- 09 :45 do 10:00h – Lokacija: raskrsnica prema Domu penzionera: - Lišavanjae slobode lica zatečenog u krađi. Učesnici: MUP - Područna jedinica Trebinje

Radna tačka 3.

- 10:00-10:30h - Lokacija Dom penzionera - Iznošenje povrijeđenih na nosilima, ukazivanje prve pomoći u prihvatnom centru (šatorskom naselju), spasavanje sa visine (kosa traverza). Pregled evakuisane djece iz Osnovne škole i korisnika Doma penzionera u prihvatnom centru i evakuacija autobusom na sigurno. Učesnici: Speleološko društvo „Zelena brda“, Crveni krst, Dom zdravlja Trebinje, Dobrovoljno vatrogasno društvo Mosko, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lastva.

Radna tačka 4.

- 10:30-11:00h - Lokalitet ispod kamenog mosta - Spasavanje na vodi i pod vodom uz pomoć helikopterskog servisa RS (ukoliko vremenski uslovi dozvole). Učesnici: Republička uprava civilne zaštite (specijalizovana jedinica za namjene spasavanja na vodi i pod vodom), Dom zdravlja Trebinje, Civilna zaštita Hidroelektrana na Trebišnjici.

Iz JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje obavještavaju javnost da će u vremenu trajanja vježbe biti preusmjeren saobraćaj na način kako to organizuju pripadnici saobraćajne policije.

„Takođe, molimo sve posjetioce koji su pozvani na vježbu da na mjesto početka vježbe (ispred Dom učenika) ne dolaze privatnim automobilima. Prevoz autobusom će  biti organizovan od platoa Doma učenika prema radnim tačkama vježbe. Takođe, apelujemo na javnost da se ne uznemirava, obzirom da će biti znak uzbune zvučnim signalom i uključene rotacije na vozilima službi“, kažu u ovoj javnoj ustanovi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: