Predstavljeni pravilnici Ministarstva poljoprivrede i opštine Nevesinje za poljoprivredne podsticaje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Predstavljeni pravilnici Ministarstva poljoprivrede i opštine Nevesinje za poljoprivredne podsticaje

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:28.02.2020.

U Velikoj sali opštine Nevesinje juče su predstavljeni pravilnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Opštine Nevesinje o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede u 2020. godini.

Predavanje su održali rukovodilac Područne jedinice za pružanje stručnih usuga u poljoprivredi Borislav Milivojević, viši stručni saradnik za stočarstvo iz Resora Olga Vidačić, viši stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Igor Tomašević i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Nevesinnje Siniša Bratić.

Milivojević je naglasio da su podsticajna sredstva u odnosu na prošlu godinu veća za četiri miliona maraka i sada iznose 75 miliona KM, dodajući da će najveći dio tih sredstava će ići na kapitalne investicije (nabavka mehatizacije, nabavka tehnološke opreme, podizanje višegodišnjih zasada, navodnjavanje).

Pravo na podnošenje zahtjeva imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, koji su ažurirali podatke u APIF-u i koji su platili nadoknadu za protivgradnu zaštitu za 2019. godinu, pojasnio je Milivojević. On je rekao da je rok za podnošenje zahtjeva za kapitalne investicije 25. mart, s tim da se prvo podnosi zahtjev za rezervaciju željenih sredstava i ukoliko se odobri ide se u nabavku mehanizacije.

Milovojević je objasnio da iznos do koga se mogu ostvariti podsticaji je fiksno 30% za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno 15% za nekomercijalna, a taj iznos može biti uvećan za 5% za nosioce poljoprivrednih gazdinstava mlađe od 40 godina ili ukoliko su žene nosioci gazdinstava.

- Što se tiče premija za mlijeko, gdje ide najveći dio sredstava, ostala je premija od 25 feninga, ali je zato premija za mlijeko od koza i ovaca povećana na 40 feninga. Kad je u pitanju sistem krava – tele, ove godine je potrebno da proizvođači imaju sedam grla da bi ostvarili podsticaj, a prošle godine je bio uslov šest, jer se ide prema tome da se uzgoj povećava kako bi proizvođači bili konkurentniji na tržištu- rekao je Milivojević.

Još jedna novina koja je uvedena u Pravilnik je da vlasnici registrovanih gazdinstvava koja dobiju dijete imaju pravo na jednokratnu pomoć od 500 KM po novorođenom djetetu, potvrđeno je na prezentaciji.

Viši stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo iz Resora Igor Tomašević govorio je o Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji u 2020. godini.

Pravilnik Opštine Nevesinje za ostvarivanje podsticaja predstavio je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić naglasivši da je predviđeno više mjera podrške: nabavka poljoprivredne mehanizacije, nabavka i uzgoj steonih junica i dvizica, nabavka muznih uređaja i laktofriza, nabavka sjemenskog materijala i nabavka košnica i pčelarske opreme za šta je obezbjeđeno 150.000 KM.

Pravo na podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede po ovom Pravilniku i IFAD projektima, imaju poljoprivredni proizvođači-fizička lica kao korisnici, sa prebivalištem na području opštine Nevesinje, koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, koji izvrše ulaganja za navedenu namjenu na području opštine Nevesinje, i koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava (APIF) ili u opštinski registar poljoprivrednih gazdinstava.

Sa predavanja je upućen i apel poljoprivrednicima da u APIF-u do 15. maja ažuriraju podatake o svojim gazdinstvima, upozoravajući ih da ukoliko ne izvrše ponovnu registraciju mogu ostati bez podsticajnih sredstava u ovoj godini.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: