Gačanka, inženjer geologije koja radi na 500 matara dubine u rudniku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Gačanka, inženjer geologije koja radi na 500 matara dubine u rudniku

Izvor: N1 | Datum:01.03.2020.

Odrasla sam na rudarskom hljebu, i mene, zajedno sa mojom sestrom i bratom, taj rudarski hljeb je odškolovao i napravio od nas ljude, izjavila Biljana Nikolić, vjerovatno jedina žena inženjer geologije Srbiji koja u radi u rudniku sa podzemnom eksploatacijom.


Rođena u Hercegovini, u Gacku, u rudarskoj porodici, da bi fakultet i master studije završila u Beogradu, na Rudarsko-geološkom fakultetu, Biljana danas radi u rudarskoj jami, na dubini od oko 500 metara ispod zemlje.

U kompaniji Zijin Copper Bor, kao inženjer geologije, zaposlena je od 2018. godine, dok je pogonu “Jama” od 2019. godine. Biljana je geologiju upoznala u ranom djetinjstvu, uz oca rudara, a to interesovanje nastavila je prvo školovanjem, a onda i kroz posao, za početak u Naftnoj industriji Srbije.

Njen sledeći izazov bio je Zijin Cooper Bor, jedna od najvećih rudarskih kompanija u Evropi, Kompanija je u novoj fazi razvoja, uz strateškog partnera, koji je među najvećim kineskim i svijetskim proizvođačima zlata i bakra – Zidjin Mining Group Limited.

Posao geologa je dinamičan i zanimljiv, a običnom posmatraču neobičan, posebno kada se geologijom bavi žena. Silazak u rudarsku jamu sa podzemnom eksploatacijom za prosječnog čovjeka je veliko iskušenje, puno znatiželje i adrenalina.

Nije svejedno kada vidite lift za prevoz ljudstva iznad koga velikim slovima piše rudarsko “Srećno”, a znate da se njim radnici spuštaju sa kote +448 na kotu -75 m, što je nekih 500 metara ispod površine zemlje.

Kako objašnjava Biljana, prvo njeno spuštanje u jamu obilježili su strah i uzbuđenje, jer je opterećivalo saznanje da se spušta liftom na toliku dubinu ispod zemlje. Oko lifta je samo beton, i po neki svijetli otvor kada se prolazi kroz gornje horizonte na kojima je završena eksploatacija.

Drugi put je bilo manje straha, a više uzbuđenja. Spuštanje u jamu sada za Biljanu predstavlja dio posla.

“Sada postoji samo pozitivna trema, i jedan super osjećaj. Kada silazite u jamu, morate sebi da objasnite da je to vaš posao. A ja moj posao volim, i želim njime da se bavim”, objašnjava Biljana.

rudnik, rudari, iskopina, ruda

Kada se sada spuste na kotu K-75, svako sa svojom grupom odlazi na radilišta da završi svoj dio posla u svojevrsnoj “kancelariji” na 500 metara ispod zemlje. Posao inženjera geologije je da, zajedno sa tehničarom uzorkivačem, obiđe sva radilišta na kojima su u pretnodne tri smjene bila miniranja.

Neophodno je uzorkovati čela i bokove hodnika i detaljno ih iskartirati da bi se tačno odredile karakteristike stijenske mase i rasjednih struktura. Jako bitna stavka posla geologa je prethodna analiza komada stijene, u smislu određivanja potencijalne mineralizacije. Posle prikupljanja uzoraka, oni se skladište na jedno mjesto u jami, odakle se transportuju na površinu i dalje šalju u laboratoriju Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru.

Pored uzimanja proba, neophodno je obići radilišta na kojima se vrši istražno bušenje da bi se bušotine pregledale, iskartirali i eventualno uočili potencijalni intervali mineralizacije, ukoliko su oni uočljivi pod lupom.

“Stvari su se mnogo promijenile nabolje dolaskom kineskog menadžmenta i kolega, uključujući i zaštitu na radu. U svakom slučaju, radnik u jami mora da vodi računa o svojoj bezbjednosti, ali i o bezbjednosti ljudi sa kojima radi”, naglašava Biljana.

Ona ima samo riječi hvale za svoje kolege i rudare koji posebno vode računa o njenoj bezbjednosti na poslu. Imaju i veliko poštovanje prema njoj i prema njenom radu u jami. Zato i ističe dobru atmosferu među radnicima Zijin Copper Bor, a posebno u podzemnoj eksploataciji.

Kada govori o odnosu porodice i najbližeg okruženja prema poslu kojim se bavi, Biljana podsjeća da je želja njenih roditelja bila da postane ljekar, uprkos tome što potiče iz rudarske porodice. Nada se, ipak, da će delimi?no ispuniti želju svoje porodice da postane doktor, ali doktor geoloških nauka.

“Prijatelji me gledaju kao neku super ženu, jer većina njih ne bi imali hrabrosti da siđu u jamu na 500 metara ispod zemlje i da rade moj posao”, objašnjava Biljana.

RTB bor, rudarsko topioničarski basen Bor, proizvodnja bakra, bakar, plemeniti metali, rudnik, ruda, rudnik bakraIzvor: N1

Njeni profesionalni planovi za sada su vezani Zijin Copper Bor, s obzirom da u toj kompaniji vidi dobru perspektivu za dalji profesionalni razvoj i usavršavanje. Želja joj je da jedno vrijeme provede na usavršavanju u pogonima Zijin u Kini, za koje kaže da izgledaju zaista impresivno.

Biljana naglašava da je dolazak strateškog partnera, kineske kompanije Zijin Copper Bor, značajno poboljšao situaciju u rudarskom i topioničarskom kompleksu u Boru. Kako obrazlaže, povećane su plate, primetna su značajna ulaganja u nove mašine, opremu, zaštitu na radu i ekologiju, a uvedena su i brojna tehnološka unapređenja.

Prema njenim riječima, kineska kompanija je veoma aktivna u segmentu pošumljavanja odlagališta, kao jednom od oblika zaštite životne sredine. Biti uspješan u poslu koji Biljana obavlja podrazumijeva mješavinu hrabrosti i ljubavi prema poslu, što ona objašnjava svojim hercegovačkim porijeklom.

“Mi Hercegovci smo poznati po hrabrosti. Ipak preduslov za uspjeh je da volite to što radite. Onda ste pobjednik. Ja svoj posao zaista volim i trudim se da ga radim krajnje korektno i detaljno”, ističe Biljana.

Kao mlada žena, koja u kompaniji Zijin Copper Bor radi veoma težak posao geologa u pogonu sa podzemnom eksploatacijom, ona na djelu dokazuje da je odličan stručnjak, koji neizmjerno voli svoj posao.

Ima i ambiciju da napreduje u sredini koja joj to omogućava, što ilustruje i njen veliki entuzijazam.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: