Litije u Crnoj Gori su čin pomirenja, a ne podjela | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Litije u Crnoj Gori su čin pomirenja, a ne podjela

Izvor: SRNA | Foto: Blic | Datum:04.03.2020.

Njegovo preosveštenstvo episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije ističe da su litije u Crnoj Gori čin pomirenja, a ne podjela, i da je presudnu ulogu u tome odigrala Crkva.

Vladika Grigorije navodi da se u pokretu naroda, koji se pretvorio u neprestanu litiju i neprestanu liturgiju, ne slavi nijedan čovjek, već Bog i ono što je sveto na zemlji.

"I niko tu nikoga ne pljuje, ne ruži i ne ponižava, ali se narodu daje mogućnost da vrati dostojanstvo. Stoga su na litijama prisutni i ljudi koji ne idu redovno u Crkvu, i oni koji se deklarišu kao Srbi, i oni koji kažu da su Crnogorci, glasači jedne i treće partije, jer su svi osjetili da su tu prisutni pravda i istina i da tu obitava pomirenje", rekao je vladika Grigorije za "Blic".

On smatra da je ono što se danas dešava u Crnoj Gori rezultat dugog procesa nastajanja i zrenja.

"Trenutak o kojem je ovdje riječ i kojem je okidač bio Zakon o slobodi vjeroispovjesti traje, rekao bih, više od stotinu godina", rekao je vladika Grigorije.

On je naglasio da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vjerovatno mislio da je narod u Crnoj Gori pregažen i umrtvljen, ali da u tom ubjeđenju i leži obmana svih autokrata i svih koji misle da je narod moguće unedogled lagati i varati.

"Kada se u tu zabludu povjeruje - događa se ovo što je sada u Crnoj Gori", ističe vladika Grigorije.

Kada je riječ o Kosmetu, episkop Grigorije je naveo da nije ni za koji oblik priznanja Kosova, dok zapadni političari, koliko on vidi, očekuju da čovjek koji vodi Srbiju potpiše to priznanje.

"On /Aleksandar Vučić/, koliko ja vidim, pokušava na sve načine da to izbjegne. Da li će to moći ne znam, ali ne vidim rješenje imaju ni Zapad, ni Srbija. Isto tako rješenje nema ni Priština, koja je sve svoje nade položila u moć i silu velikih država", kaže vladika Grigorije.

Prema njegovim riječima, ovo pitanje nije nimalo jednostavno, a ako postoje prijatelji na Zapadu, oni treba da prijateljstvo pokažu tako što će napraviti normalan život na ovim prostorima.

"A ne što ćemo svako malo potpisivati neki novi sporazum, o novim razgraničenjima ili granicama, koje očigledno neće biti stabilne. Treba normalizovati život", napominje vladika Grigorije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: