U Italiji oko 150 prevoznika iz Srpske i FBiH | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Italiji oko 150 prevoznika iz Srpske i FBiH

Izvor: RTRS | Datum:11.03.2020.

Prevoznici iz Republike Srpske i preduzeća koja su ih angažovala, već osjećaju ekonomsku štetu zbog posebnih mjera u međunarodnom saobraćaju. Dugo čekaju na graničnim prelazima Italije, u kojoj je u ovom času oko 150 prevoznika iz Republike Srpske i Federacije BiH.
 

Veliki posao na graničnim prelazima BiH obavljaju i zdravstvenih inspektori Republike Srpske. Da bi njihov posao bio još efikasniji, građane koji putuju, pozivaju da se pridržavaju svih uputstava Inspektorata i Vlade Republike Srpske.

Svi prevoznici iz Republike Srpske koji su na putevima Italije, usmjereni su na posebne koridore u oblastima sa najvećim procentom zaraženih. Pridržavaju se tih i ostalih uputstava i poručuju da, u ovom času, nema mjesta za brigu o njihovom zdravstvenom stanju.

- Velike su štete kako za privredu, tako i za prevoznike, ali nadamo se da će taj problem brzo biti riješen. Naših prevoznika nema u karantinu niti prevoznika koji imaju bilo kakav problem te vrste. Trenutno se vozi. Otežano, ali se vozi - rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Iako na svih 14 drumskih graničnih prelaza ulažu velike napore, inspektori Republike Srpske ne uspijevaju da kontrolišu svakog putnika. Zato još jednom apeluju da se svi koji dolaze iz država sa većim brojem zaraženih prijave nadležnim pri pojavi simptoma virusa korona.

- Ti granični prelazi rade 24 sata dnevno i mi nemamo kapacitete da bismo mogli kontrolisati sve putnike. Uveli smo kontrolu na aerodrmu u Banjaluci, radi se anketiranje i mjerenje temperatutre svim putnicima. Oni koji izjave da imaju određene simptome stavljaju se pod zdravstveni nadzor - rekao je Desimir Miljić, glavni republički zadravstveni inspektor.

Iz Inspektorata poručuju da neodgovornim licima koji prikrivaju simptome i doprinose širenju zaraze prijete visoke kazne, uključujući i zatvorsku. Građane podsjećaju na obevezu da takva lica prijave nadležnim institucijama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: