Dom zdravlja Ljubinje: OBAVJEŠTENJE | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dom zdravlja Ljubinje: OBAVJEŠTENJE

Izvor: Opština Ljubinje | Foto: Opština Ljubinje | Datum:16.03.2020.

Zbog trenutne epidemiološke situacija, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva Ljubinja, higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Ljubinje poziva građane koji su u poslednjih 10 dana boravili ili dolaze iz inostranstva, kao i iz gradova u BiH u kojima su zvanično registrovani slučajevi oboljelih od koronavirusa (BANJA LUKA, SRBAC, LAKTAŠI, ZENICA, ORAŠJE…) da se jave na telefon broj 059/621-350 radi evidentiranja, davanja savjeta o daljem ponašanju i eventualnog preduzimanja odgovarajućih epidemioloških mjera.

Ovim putem apelujemo da osobe, koje imaju respiratorne probleme, ostanu kod kuće i smanje socijalne kontakte.

Preporuke građanima:

– Redovno perite ruke toplom vodom i sapunom ili koristite sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola.
– Izbjegavajte rukovanje i održavajte rastojanje od 1 metar prilikom razgovora.
– Izbjegavajte dodirivanje lica, usta, nosa i očiju;
– Izbjegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah.
– Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom.

Skreće se pažnja građanima da odlaske ljekaru svedu na minimum, a da medicinsku pomoć zatraže samo kada su teže bolesni, jako lošeg opšteg stanja, kada imaju jako visoku temperaturu i groznicu i dugotrajno povraćanje, dok se za ostale probleme potrebno javiti telefonom.

U slučaju sumnje na infekciju virusom korona nije poželjno dolaziti, već se treba javiti telefonom nadležnom ljekaru ili na broj telefona 059/ 630-350.

Ukoliko ste već morali doći na pregled i u čekaonici je veći broj osoba, nakon javljanja medicinskoj sestri možete pričekati vani na otvorenom.

Preporuke za čišćenje i dezinfekciju prostora i predmeta za vrijeme kućne izolacije:

– Osobu u kućnoj izolaciji smjestiti u posebnu i dobro prozračenu sobu.
– Članovi koji žive u istom domaćinstvu s osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji. Potrebno je dobro provjetravati zajedničke prostorije (kuhinja, kupatilo) i izbjegavati da dijele predmete iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, cigarete, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu).
– Zbog mogućeg preživljavanja virusa COVID-19 u okolini nekoliko dana i na različitim površinama i više od 48 sati na sobnoj temperaturi (20°C), prostore i predmete potencijalno kontaminirane COVID-19 treba očistiti i dezinfikovati alkoholom ili asepsolom prije ponovne upotrebe.

Uprava Doma zdravlja Ljubinje


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: