Mehanizam odbio nove dokaze odbrane generala Mladića među kojima i iz arhiva CIA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mehanizam odbio nove dokaze odbrane generala Mladića među kojima i iz arhiva CIA

Izvor: SRNA | Datum:17.03.2020.

Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu odbilo je nove pisane dokaze koje je u žalbenom postupku generalu Ratku Mladiću predložila njegova odbrana, među kojima su i naknadno objavljeni dokumenti iz arhiva CIA, pišu "Večernje novosti".

U obrazloženju je navedeno da su novi dokazi morali biti podneseni sudu prije prvostepene presude, a ne mjesec dana kasnije, iako je odbrani tada rečeno da je rok dva mjeseca nakon presude, rekao je listu Mladićev branilac Dragan Ivetić.

On je naveo da je samo predsjedavajući sudija Priska Matimba Nijambe izdvojila mišljenje, smatrajući da ti novi argumenti treba da se uvaže jer su relevantni za neke tačke optužnice, a i podneseni su u roku bliskom presudi.

Ivetić je rekao da je odbrana priložila 50 novih dokumenata do kojih tokom prvostepenog suđenja nije mogla da dođe.

- Među njima su četiri dokumenta iz arhiva CIA, koji drugačije osvetljavaju šta se sve dešavalo u ratu u BiH u vezi sa Sarajevom, mudžahedinima, naoružavanjem i ubijanje svog naroda - kaže Ivetić.

Kako je objasnio, taj materijal nije bio dostupan jer ga američke vlasti nisu ranije objelodanile.

Tu su i dokumenti Unprofora, kao i svjedočenje bivšeg komandanta Unprofora, generala Majkla Rouza u Domu lordova u Engleskoj, gdje je rekao da u Sarajevu niko nije gladovao, da je Unprofor sve držao pod kontrolom, ali su SAD tajno naoružavale muslimane.

Ivetić navodi da je jedan od odbijenih dokaza i dokument Armije BiH iz avgusta 1994. godine u kojem se govori da u Sarajevu treba da obustave snajpersko djelovanje.

- Tu je i pismo komandanta Armije BiH generala Rasima Delića, nakon što se vratio iz tajne posete SAD, koje je poslao komandantu NATO za Evropu Vesliju Klarku. On mu je zahvalio na večeri i poručio da im preko Ambasade jave kad da očekuju ono o čemu su pričali. Posle toga je usledilo bombardovanje - rekao je Ivetić.

Advokat Ivetić je naveo da i pored ovakve odluke Vijeća, i bez tih novih dokaza, odbrana ima dovoljno argumenata za žalbu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: