Hongkong je prerano proglasio pobjedu protiv koronavirusa, sada su opet na početku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Hongkong je prerano proglasio pobjedu protiv koronavirusa, sada su opet na početku

Izvor: Politika.rs | Foto: Beta/AP | Datum:24.03.2020.

Hongkong je do pre desetak dana uspešno odolevao koronavirusu zahvaljujući preduzetim merama kojih se stanovništvo strogo pridržavalo. Dok je broj zaraženih u Evropi i Severnoj Americi rastao velikom brzinom, Hongkong je bio svetao primer kako se u gradu od 7,5 miliona ljudi, bolest drži pod kontrolom. Početkom marta bilo je tek oko 150 inficiranih, piše Si-En-En.

Onda se, međutim, dogodio preokret iz kojeg bi i druge države mogle da izvuku pouku šta se dešava kada se prerano opustite misleći da je situacija pod kontrolom.

Samo od prošle nedelje do danas, navodi Si-En-En, broj obolelih se udvostručio i to pre svega zbog povratka stanovnika koji su se od izbijanja epidemije nalazili u inostranstvu, ali i zbog ublažavanja preduzetih mera. Tako se početkom marta, posle nekoliko nedelja izolacije, na posao vratila većina od oko 180.000 zaposlenih u javnim službama. Povratak na posao dozvolili su i privatnici, gradski prevoz ponovo je bio pun putnika. Takvi potezi izgledali su kao logični, jer je u tom trenutku Hongkong imao oko 100 zaraženih. Međutim, polovinom meseca virus je opet počeo da se širi, pa su vlasti vratile u izolaciju zaposlene u javnim službama i uvele još strože mere među kojima i obavezan karantin od 14 dana za sve koji dolaze iz inostranstva.  

Premijerka Keri Lam je kazala da je Hongkong uspešno prebrodio dva naleta koronavirusa: prvi iz kontinentalne Kine, drugi među lokalnim stanovništvom, a da se sada, sa povratkom građana iz inostranstva, suočavaju i sa trećim talasom.

Primer Hongkonga je još jedna lekcija koju Evropa i Severna Amerika, gde se tek sada preduzimaju mere sprovedene u Aziji, ne bi smele da primene prekasno: čak i kada se čini da se situacija smirila, oprez je i dalje nužan, zaključuje Si-En-En.

Sa današnjim danom broj obolelih u Hongkongu porastao je na 356, četvoro ljudi je preminulo, a 100 izlečeno.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: