Gradski park: Oaza zelenila u srcu Dučićevog grada | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Gradski park: Oaza zelenila u srcu Dučićevog grada

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:27.03.2020.

Gradski park "Jovan Dučić" u Trebinju jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada na Trebišnjici, prostire se na 28.000 metara kvadratnih i jedan je od najvećih, ali i najljepših u Republici Srpskoj i BiH.

Gradski park u Trebinju nalazi se u centru najjužnijeg grada Republike Srpske i privlačan je brojnim turistima koji posjećuju ovaj grad ne samo zbog bogate hortikulture koja ga svrstava među najuređenije u Republici Srpskoj, već i zbog cjelokupnog izgleda.

Sadnju stabala na tom prostoru, prije gotovo jednog vijeka, počeo je veliki srpski pjesnik Jovan Dučić, želeći da Trebinju podari zelenu oazu kakvu je vidio u evropskim gradovima.

Magistar arheologije iz Trebinja i dugogodišnji muzejski radnik Đoko Odavić rekao je Srni da su Austrougari već oko 1880. godine isplanirali da se u Trebinju izgradi park sjeverno od zidina Starog grada i počeli su da sade prve sadnice uglavnom četinara i drugog rastinja.

Zbog brzog razvoja grada, 1890. godine odlučili su da naprave veliki park koji se nalazio otprilike na mjestu današnjeg Gradskog parka.

"Dovode se majstori iz Češke, Slovačke, Austrije, Dalmatinci koji su bili stručni da sade sadnice koje su bile pogodne za ovo područje", kaže Odavić.

Odavić kaže da je po uzoru na onakve kakve je gledao po Evropi i svijetu, Dučić želio da Trebinje ima fontanu u obliku Kupidona.

Prema njegovim riječima, današnja fontana koja se nalazi u samom središtu parka kopija je te fontane koja je napravljena po Dučićevoj zamisli i jedan je od najljepših ukrasa ovog parka.

"Ta fontana je bila prvi znak da Trebinje pripada evropskoj civilizaciji. Nijedan grad u to vrijeme u BiH nije imao fontane", ističe Odavić.

Neposredno ispred ulaza u Gradski park nalazi se spomenik ovom velikom pjesniku koji je podignut poslije posljednjeg rata.

Odavić navodi da je, u jednom od svojih testamenata Dučić izrazio želju da se u ovom parku napravi mauzolej u kome će on biti sahranjen, a velika srpska pjesnikinja Desanka Maksimović je čak postavila kamen temeljac.

Međutim, ipak je uslišena Dučićeva želja iz trećeg testamenta, pa su njegovi posmrtni ostaci danas na brdu Crkvina iznad Trebinja.

GRADSKA UPRAVA REKONSTRUKCIJOM PARKU DALA NOVI SJAJ

Da Trebinjci vole i poštuju Dučićevu zaostavštinu dokazuje i današnji izgled Gradskog parka koji je, zahvaljujući Gradskoj upravi koja ga je rekonstruisala, dobio moderan i prepoznatljiv sjaj, što ga čini mjestom u koje i turisti, ali i domaći posjetioci rado svraćaju.

Iz Gradske uprave Trebinje Srni je rečeno da su tokom rekonstrukcije Gradskog parka "Jovan Dučić", u potpunosti zamijenjeni pločnici na postojećim pješačkim stazama i popločane one staze koje do tada nisu bile, a na svim zelenim površinama je postavljeno novo busenje koje je ovoj oazi zelenila dalo sasvim novi sjaj i prepoznatljivost.

Osim toga, postavljen je i video-nadzor, koga čini savremeni sistem kamera kako bi se spriječila eventualna šteta na mobilijaru u parku, kao i led rasvjeta. Instaliran je i digitalni sistem navodnjavanja zelenih površina, prvi ove vrste na području Trebinja.

"Zahvaljujući donaciji Vlade Republike Srpske, park je dobio i novu fontanu koja je za veoma kratko vrijeme postala prepoznatljiv detalj u gradu, a izgrađena su i tri nova dječija igrališta koja su od parka napravila mjesto poželjno za naše najmlađe sugrađane", kažu u Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave Trebinje navode da je u procesu rekonstrukcije parka, postavljen i novi komunalni mobilijar klupe i kante za smeće, a počeće se i sa postavljanjem ograde od kovanog gvožđa sa istočne strane Gradskog parka, gdje je, prethodno, izgrađen kameni zid sa cvjetnim alejama koji odvajaju Gradski park od gradskih ulica.

U rekonstrukciji Gradskog parka zajednički su učestvovali grad Trebinje,
"Elektroprivreda Republike Srpske" i Vlada Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: