Manastir Žitomislić: Proslava Blagovijesti bez vjernika | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Manastir Žitomislić: Proslava Blagovijesti bez vjernika

Izvor: SRNA | Datum:05.04.2020.

Praznik Blagovijesti ove godine će u Manastiru Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Žitomisliću biti proslavljen bez vjernika zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona.

"Ove godine na praznik Blagovijesti, koji je ujedno i slava naše sveštene obitelji i na daleko poznati liturgijski sabor čitave Hercegovine, manastirske kapije, nažalost, biće zatvorene", navelo je bratstvo manastira Žitomislić.

Odluka o tome donesena je u skladu sa preporukama Episkopa zahumsko-hercegovačkog i skladu sa odlukama Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Istaknuto je da je u obzir uzeto sve veće širenje virusa korona u Mostaru, a odnedavno i u susjednoj opštini Čitluk, te da se mora pokazati još veća doza opreza i ostati kod kuće.

"Blagovještenje ćemo proslaviti tako što ćemo svetu liturgiju služiti samo mi, a vi braćo i sestre, u to vrijeme, u svojim domovima, stanite na usrdnu molitvu! Iako razdvojeni fizički, budimo objedinjeni svezom Duha u molitvi koja, i na ovaj način, može biti saborna. Gdje su dva ili tri sabrani u moje ime, ondje sam i ja među njima, riječ je Gospodnja", podsjetilo je bratstvo manastira.

Oni su poručili da predmet zajedničke molitve, na prvom mjestu, bude prestanak smrtonosnog virusa, da Gospod podari izlječenje oboljelima, posebno onima koje životno ugrožava.

"Naša posebna molba je da u narednim sedmicama naročitu pažnju posvetite pridržavanju propisanih mjera. Ostanite kod kuće, budite sa porodicama. Ako ste sami, pokušajte u svojoj samoći da prepoznate prisustvo Božije! Naša trenutna razdvojenost čuva nas i priprema za što radosniji ponovni susret. Opet ćemo, ako Bog da, zajedno služiti svetu liturgiju i radovati se druženju", navelo je bratstvo manastira.

Bratstvo manastira je vjernicima poručilo da ono što su mislili da daruju, kako to obično čine na Blagovijesti u Žitomisliću, ovaj put daruju onima kojima je to najpotrebnije – bolnicama ili pozivom na humanitarni broj.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: