Trebinje: Useljeno 11 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: Useljeno 11 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida

Izvor: Srna | Datum:28.12.2015.

U Trebinju su danas uručeni ključevi stanova u naselju Gorica za 11 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.Ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi uručili su pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Duško Milunović i zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija.

Useljeno 11 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalidaDvije porodice poginulih boraca dobile su rješenja stanova koje su ranije dobili. Za njih je Vlada Republike Srpske izdvojila 144.515 KM, a grad Trebinja 20 odsto od tog iznosa.

Milunović je rekao da je dodjelom ovih stanova završen program posebnog stambenog zbrinjavanja na području Trebinja, gdje je od 1999. godine, od kada traje taj program, stambeno zbrinuto 175 porodica. Od ukupnog broja, 100 porodica dobilo je stanove, a ostali nepovratna novčana sredstva.

On je podsjetio da je u izgradnju stambene zgrade u naselju Gorica Vlada Republike Srpske uložila 386.776 KM, a grad Trebinje je obezbijedio lokaciju, projektnu dokumentaciju i priključke na infrastrukturu.

"U toku je izrada nove uredbe o stambenom zbrinjavanju na osnovu koje će biti raspisan konkurs na koji će moći da se prijave svi koji su zakasnili ili iz bilo kojih drugih razloga nisu stigli da se prijave 2007. godine", rekao je Milunović i dodao da će ova uredba uskoro biti donesena.

Prema njegovim riječima, u narednoj godini biće obavljena analiza da se vidi koliko je ostalo stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida da bi Vlada Republike Srpske mogla da planira sredstva i nastavi sa programom stambenog zbrinjavanja.

"Prošla Uredba omogućila je da se mnogo toga učini na legalan način, pa je dolazilo i do razdvajanja porodica da bi se dobile po dvije stambene jedinice. Novom uredbom to će biti spriječeno", kaže Milunović.

On je dodao da u prijedlogu nove uredbe imaju i određena poboljšanja kada je riječ o djeci poginulih boraca. Milunović je pojasnio da se, prema sadašnjoj uredbi, za stambeno zbrinjavanje mogu prijaviti djeca do 27 godina, a prema radnoj verziji nove Uredbe predviđeno je da to mogu učiniti sva djeca koja su u vrijeme pogibije roditelja bila maloljetna.

Zamjenik trebinjskog gradonačelnika Neđo Ćebedžija rekao je da je stambeno zbrinjavanje najmanje što su mogli da učine za porodice koje su za svoj grad i Republiku Srpsku dale najbliže članove porodice ili dijelove tijela.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Rajko Ćapin rekao je da je još 18 porodica poginulih boraca i šest ratnih vojnih invalida uputilo zahtjev za dodjelu stambenih jedinica, a određeni broj traži novčana sredstva da bi mogli adaptirati stanove.

Ćapin je naveo da će grad odgovoriti pozitivno ako bude gradnje nove stambene zgrade za ovu populaciju i da će obezbijediti zemljište i projektnu dokementaciju, a ako bude potrebe učestvovaće i novčano.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: