Mostar: Završeni najvažniji radovi na obnovi Sabornog hrama | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mostar: Završeni najvažniji radovi na obnovi Sabornog hrama

Izvor: SRNA | Datum:17.04.2020.

Paroh mostarski Radivoje Krulj rekao je da su završeni najvažniji radovi na obnovi Sabornog hrama u Mostaru i da predstoji uređenje partera i enterijera hrama.

- Najvažnije smo već uradili, a to je građevinska obnova crkve u onom starom, autohtonom izgledu, kakva je nekad bila, sa svim iskoristivim starim materijalom koji je ostao od nje. Završićemo, s Božijom pomoći, i ono što je preostalo, a što će mnogo manje koštati nego ovaj prvi dio koji je urađen - rekao je sveštenik Krulj za "Nezavisne novine".

Govoreći o predstojećem Vaskrsu, paroh je rekao da se i Srbi u Mostaru za proslavu ovog najvećeg hrišćanskog praznika spremaju na možda malo neobičan način, ali zasigurno duhovno jači.

- I Vaskrs i Božić i svi naši veliki praznici nas duhovno jačaju, učvršćuju našu vjeru i ljubav prema Bogu, prema najbližima, prema komšijama, budeći u nama najdublja i najmilosnija osjećanja, pa će tako biti i ovoga Vaskrsa - rekao je otac Krulj za "Nezavisne novine".

Otac Krulj naglasio je da je utjeha pravoslavnih - Hristos, koji je postao dio njih, tako što je uzeo tijelo i primio sve ljudske slabosti, strahove, brige, probleme i, na kraju, uzeo na sebe i smrt, koju je pobijedio i vaskrsao i tako svakom čovjeku prokrčio put u vakrsenje.

- Šta ima veće i radosnije nego pobijediti našeg posljednjeg neprijatelja, a to je smrt? Zbog toga je Hristovo vaskrsenje i naše vaskrsenje, naša pobjeda, radost i zbog toga je On naša jedina istinska utjeha - naglasio je paroh.

Otac Krulj poručio je vjernicima da ne paniče, nego da svjedoče zajedništvu u životu i radosti kličući "Hristos vaskrse, radost donese".

Paroh je na kraju citirao umirovljenog vladiku Atanasija - "Pobijedićemo svako zlo Vaskrsom, vjerom u vaskrslog Gospoda, raspetog i vaskrslog".


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: