Trebinje: Grad sunca, vina i platana – mjesto za sve generacije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: Grad sunca, vina i platana – mjesto za sve generacije

Izvor: Filter/M.K. | Datum:28.04.2020.

“Trebinje je upućeno da računa na turizam. On je po prirodnoj lepoti jedan od najlepših gradova zbog izvanredne reke, vanrednog amfiteatra, čudesnog osvetlenja, koje dolazi od odbleska sa mora…” Tako je o svom gradu pisao Dučić.

Grad sa izuzetnim položajem, 20-ak kilometara vazdušne linije od mora, u trouglu gradova pod UNESKO zaštitom (Kotor, Mostar i Dubrovnik). Upravo zbog toga Trebinje je prve korake ka turizmu napravilo kao mjesto odmora turistima na putu ka moru.

To odavno nije tako jer se ovaj sunčani hercegovački grad, zahvaljujući sopstvenoj turističkoj ponudi, visoko pozicionirao na listi najposjećenijih gradova u BiH ali i regionu.

U krugu od 120 kilometara se nalaze 4 aerodroma, pa se u Trebinju tokom cijele godine mogu sresti turisti iz brojnih svjetskih zemalja.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije Grada Trebinja, kaže za „FILTER“ da je akcentovanje na bogato područje na kojem se Trebinje nalazi, uz raznovrsnu turističku ponudu, zainteresovalo brojne turističke agencije.

„Mnoge domaće i strane turističke agenciju su počele uvrštavati Trebinje na turističku mapu te za realizaciju svojih itinerera. Trebinje je prvi grad u Republici Srpskoj koji je proglašen turističkim mjestom“, podsjeća Radić.

Prepoznatljiv kao grad Jovana Dučića, Trebinje je ujedno i grad sa najvećim brojem nacionalnih spomenika u BiH.

„Imamo jaku eno – gastronomsku ponudu, veliki broj pravoslavnih manastira. Ovdje je rođen i Sveti Vasilije Ostroški. Trebinje je grad sa preko 270 sunčanih dana u godini. Sve su to razlozi zbog kojih Trebinje svake godine bilježi sve bolje rezultate kada je turizam u pitanju. Ako bismo gledali posljednje tri godine, broj registrovanih noćenja se uduplao, a prihod od boravišne takse smo utrostručili“, navodi Radić.

Hercegovci su dobri i pažljivi domaćini

Raznovrsnost prirodnih resursa i bogatstvo kulturnog nasljeđa Hercegovine samo su dio posebnog utiska koji o ovom gradu nosi svako ko ga jednom posjeti. Dugo se pamti i ono bez čega taj poseban utisak ne bi bio moguć – srdačnost lokalnog stanovištva. Bez žurbe, tako svojstvene današnjem vremenu, Trebinjci dočekuje gosta sa bogatom trpezom zdrave i prirodne hrane.

“Brojni turisti, posebno oni sa područja bivše Jugoslavije, ponovo dolaze u naš grad. Uglavnom pohvale idu na račun ovdašnjeg stanovništva i njihovog domaćinskog odnosa i gostoprimstva. Hvale kvalitetna vina, hranu, čist vazduh. Blizina mora , takođe, uz sve to igra bitnu ulogu. Trebinje je idealan grad za produženi vikend ili za uživanje sa porodicom“, kaže nam direktor gradske turističke organizacije.

Trebinje je grad koji godišnje posjete turisti iz 80-ak različitih zemalja svijeta.

„Posebno u periodu jun-septembar, naš grad je „svijet u malom. “Naš cilj je probuditi u gostima dva osjećaja, a to su doživljaj i želja. Tokom boravka da dožive i osjete ono što Trebinje zaista jeste, a nakon odlaska da im se probudi želja za ponovnim dolaskom“

Upitan da Trebinje opiše u jednoj rečenici, Marko Radić kaže:

“Za Trebinje kažu da je to grad sunca, vina i platana, a mi iz turističke organizacije na to volimo dodati da je Trebinje mjesto za sve generacije“

Turistički vodiči za potpun utisak

Bez obzira na to jeste li u Trebinju bili jednom ili više puta, uvijek možete vidjeti i čuti nešto novo o ovom bajkovitom gradu.

Organizovani obilazak turističkih lokacija u pratnji licenciranih turističkih vodiča u velikoj je ekspanziji. U ponudi je nekoliko tura, sve uključuju najvažnije lokacije ali vodiči, njih 30 koliko ih Trebinje ima, spremni su na prilagođavanje željama svake grupe.

Osnovni obilazak podrazumijeva obilazak užeg gradskog jezgra, u koji spadaju Stari grad,gradski park, zelena pijaca, hercegovačka kuća, Muzej Hercegovine, spomenici Njegošu i Dučiću, Dučićevi pokloni gradu poput figure Jelene Anžujske, spomenik Oslobodiocima na Trgu Slobode…

Tri najposjećenije lokacije su Arslanagića most, Hercegovačka gračanica i Manastir Tvrdoš.

Najpoželjniji mali grad na Balkanu

Veliko interesovanje domaćih i stranih gostiju, prati i ulaganje u smještajne kapacitete. U kratom periodu je Trebinje dobilo više luksuznih objekata pa je i turistička ponuda proširena. Razvoj turizma zajednički je cilj Grada Trebinja, turističkih radnika, privrednika i lokalnog stanovništva.

“Grad Trebinje navodi turizam, pored energetike i poljoprivrede, kao ključne grane za razvoj grada. Zato ne čude mnoga ulaganja državnog i privatnog kapitala koji je većim dijelom usmjeren ka turizmu. Pogledajte samo koliko je Grad sunca doprinio ponudi ne samo Trebinja, nege i cijele regije. Takođe, ako bismo uporedili Trebinje prije 10-12 godina i danas , vidjeli bismo da je za relativno kratak period izgrađen i otvoren veliki broj smještajnih objekata.
Takođe u posljednje vrijeme bilježimo rast i drugih objekata ugostiteljske prirode poput restorana,kafeterija, picerija. Velika je potražnja za Trebinjem i kada su u pitanju stambene jedinice“, priča Radić.

Grad Trebinje i Turistička organizacija trenutno rade na veoma bitnom projektu a to je „ Strategija razvoja turizma Grada Trebinja za period 2020-2030.“

„U završnoj smo fazi izrade dokumenta sa konsultantskom kućom koja to radi i vjerujem da ćemo nakon analize i vizije koju ćemo donijeti u narednom periodu lakše prepoznavati prioritete kada je razvijanje turizma u pitanju i strateško djelovanje, jer imamo želju da Trebinje preraste u najpoželjniji mali grad na Balkanu do 2030. godine.“

Cijene

S obzirom na specifičan geografski položaj, neminovna su poređenja sa turističkim gradovima u susjednim državama. I tu je Trebinje u prednosti kao poželjna destinacija domaćim turistima.

Direktor Turističke organizacije kaže da su cijene relativno niže u odnosu na veliku konkurenciju gradova sa crnogorskog i hrvatskog primorja.

„Smatram da u ovom momentu Trebinje može da odgovori svim izazovima i da ima ponudu za različite vrste turista, osnosno da ima ponudu za svačiji džep – od hotela sa 5 zvjezdica do pristupačnijih privatnih apartmana. S obzirom na novonastalu situaciju proglašenjem pandemije, privrednici iz sektora turizma će u narednom periodu morati donijeti neke važne odluke i kada su postojeće cijene u pitanju kako bi ih prilagodili trenutnim mogućnostima prevashodno kada su u pitanju domaći turisti, jer se očekuje da oni budu pokretači ponovnih turističkih migracija.“

Posjećenost u 2019.godini

U prošloj godini turisti su u Trebinju ostvarili 101.227 noćenja, što predstavlja uvećanje za oko 8% u odnosu na 2018. godinu. Ovo je broj registrovanih noćenja u registrovanim objektima za smještaj a pretpostavka je da je broj mnogo veći. Domaći turisti čine 30 %, dok je ostatak iz brojnih svjetskih zemalja. Prednjače gosti iz Srbije, Turske, Francuske, Kine, Grčke i Španije.

Smještajni kapaciteti

Trend uvećanja broja registrovanih ležajeva nastavljen je i tokom 2019. godine, tako da je Trebinje u 2020. godinu ušlo sa više od 2.700 registrovanih smještajnih jedinica u 16 hotela, 2 motela, 2 hostela, 2 vile, 3 prenoćišta, jednom kampu, Đačkom domu i preko 90 registrovanih smještajnih objekata u privatnom vlasništvu (apartmani, kuće za odmor i sobe za iznajmljivanje).

Pandemija i turizam

Trebinje je jedna od vodećih turističkih destinacija, ne samo u Republici Srpskoj nego i u Bosni i Hercegovini. Stoga je jasno da je jedan od gradova koji najviše trpi zbog trenutnog stanja u svijetu izazvanog pandemijomm virusa korona.

“U trenucima proglašenja pandemije, te pooštravanja mjera na graničnim prelazima, brojali smo između 5 i 10 autobusa turista na dnevnom nivou, koji su uglavnom dolazili iz pravca Hrvatske. Radilo se mahom o turistima iz Skandinavije, Velike Britanije, te Njemačke i Francuske, koji su dnevne izlete provodili u našem gradu. Ugostiteljski objekti, hoteli i moteli ne rade. Ista je situacija sa vinarijama, privatnim smještajem, agencijama. Otkazane su ekskurzije, seminari, manifestacije, sajmovi, te razne gradske kulturne manifestacije, izložbe”, navodi Radić govoreći o trenutnom stanju.

Kafa pod Platanima

U znak dobrodošlice, po starom običaju, Trebinjci širom otvore vrata ili kapiju. Otvoriće ih i ove godine, svima koji u drugoj polovini godine dođu. Doći će i prošetati Starim gradom, obići zelenu pijacu, probati sir škripavac i torotan, provozati se barkom, probati hercegovačka vina…

Neizostavna će biti fotografija kod Anđelkine kapije, posjeta Muzeju Hercegovine, odlazak u manastire, uživanje u najljepšem pogledu sa Crkvine ali i kafa pod Platanima. U srcu grada gde se osjeti duh Mediterana.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: