Novinari jako izloženi riziku, desetine umrle od korona virusa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Novinari jako izloženi riziku, desetine umrle od korona virusa

Izvor: Agencije | Datum:02.05.2020.

Desetine novinara umrlo je u zadnja dva mjeseca u svijetu zbog pandemije koronavirusa, objavila je u petak švajcarska nevladina organizacija PEC  te izrazila žaljenje zbog toga što predstavnici medija nisu dobili dodatnu zaštitu.

Uoči Svjetskog dana slobode medija u nedjelju, 3. maja, ta nevladina organizacija upozorila je da se brojni novinari izlažu opasnosti kako bi izvještavali o krizi izazvanoj covidom-19, a neki od njih se pritom i razbole.
„Profesionalni uzrok smrti nije uvijek utvrđen. „Novinari se izlažu velikim opasnostima u ovoj krizi jer moraju nastaviti izvještavati odlazeći u bolnice, intervjuisati ljekare, bolničare, političare, stručnjake, pacijente“, navodi se u saopštenju.
“U mnogim zemljama, nužne mjere zaštite (fizički razmak, nošenje zaštitnih maskica, higijenske mjere i karantin) nisu bile primijenjene i to naročito u početku epidemije“, navodi nevladina organizacija(NVO) PEC.

Ekvador je na provom mjestu s devet novinara umrlih zbog virusa, a slijede Sjedinjene Države s osam umrlih novinara, Brazil s četiri te Velika Britanija i Španija s po tri umrla novinara, navodi organizacija.
Borba protiv pandemije koja je usmrtila 230.000 ljudi od 3,2 miona zaraženih u svijetu, „za brojne vlade je prilika je za gušenje medijskih sloboda, sloboda okupljanja i manifestacija“, kazao je glavni sekretar PEC-a Blaise Lempen i zatražio da „sve države poštuju pravo na informisanje građana i pravo na zdravlje“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: