У Црној Гори вјерују да ће сезоне бити упркос корони | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

У Црној Гори вјерују да ће сезоне бити упркос корони

Извор: Српска инфо | Фото: Зоран Лончаревић/РАС Србија | Датум:02.05.2020.

Сви се питамо да ли ћемо и како ове године љетовати. Ношење маски и рукавица као и социјална дистанца су нешто на шта ћемо морати да обратимо пажњу и у периоду који нам слиједи, те се поставља питање да ли ћемо, уколико се границе и отворе, моћи заиста да се опустимо на одмору.

Какав је план за сезону у Црној Гори и да ли ће границе бити отворене испричао је државни секретар у министарству одрживог развоја и туризма Црне Горе Дамир Давидовић.

– Сигуран сам да ће границе бити отворене. Ми смо поносни на оно што је, када је ова пандемија у питању, урадио наш Институт за јавно здравље. Већ више од недјељу дана немамо ниједан регистрован нови случај. Надамо се да ће полако почети да се отварају границе, то је правац у ком идемо, да се успоставља саобраћај прво у оквиру Црне Горе, а потом и међународни саобраћај. Када – о томе ће одлучити епидемиолози, не туристички радници – рекао је Давидовић за ТВ Прва.

Он је казао и да је 18. мај датум за који је планирано отварање свих угоститељских објеката, “у складу са три стадијума лаганог попуштања свих ограничења која су уведена у претходном периоду” и исказао наду да ће сезоне ипак бити.

– То ће свакако бити један нови вид туризма, та фраза контролисаног туризма се већ одомаћила, али се надамо да ће сезоне туристичке бити. Вјерујем да ћемо се сви лако на то привићи јер нам је свима циљ заштита здравља, како запослених у туризму тако и туриста – истакао је Давидовић, преноси Блиц.

Премда је и даље све неизвјесно и рано за велике прогнозе, неки модели који ће се примјењивати већ су познати.

– Свједоци смо да пандемија попушта у неким државама Европе тако да вјерујемо да ће већи дио тржишта и бити отворен. Ипак, ако знамо да негдје постоји жариште, било би неприродно да се успостави саобраћај са том државом. Почетком ове седмице је био састанак министара туризма земаља Европске уније тако да су они себи дали тридесетак дана да виде на који начин ће путовања бити омогућена – објаснио је он.

Што се тиче здравствених пасоша о којима је било ријечи да ће бити потребни уколико се крене на путовање, Давидовић каже да је и за то још рано, али истиче да “као што се сви заједно боримо против пандемије, тако ћемо и у тим ситуацијама заузимати заједнички став и да ће то бити заједнички подухват свих држава и туристичке привреде у свакој држави”.

Лежаљке на растојању, дезинфекција плажа избјељивачем, а уз купаћи костим носићемо и маске и рукавице – да ли је то овогодишњи сценарио за боравак на плажи?

– Сви се навикавамо на тај нови моменат социјалне дистанце и то ће вјероватно да траје још неко вријеме. У отприлике 16 квадратних метара моћи ће да буду двије лежаљке, али ако, пак, дође вишечлана породица, онда је ситуација другачија. Сигурно ће се ићи на дезинфекцију лежаљки на дневном нивоу, а већ се ради анализа које су то супстанце које би обезбиједиле највећи степен безбједности. Биће примјењене све мјере које су потребне да би се сви осјетили безбједно – закључује Давидовић.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: