Ženski centar Trebinje razvija aplikaciju namjenjenu pružanju podrške žrtvama porodičnog nasilja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ženski centar Trebinje razvija aplikaciju namjenjenu pružanju podrške žrtvama porodičnog nasilja

Datum:04.05.2020.

Ženski centar Trebinje razvija aplikaciju koja je namjenjena pružanju podrške žrtvama porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Svjesni situacije da za žene i djecu žrtve porodičnog nasilja, ograničavanje kretanja i izolacija, kao i rad od kuće uslijed pandemije virusa COVID-19, znači dodatnu eskalaciju nasilja uz ne mogućnost ili otežano kontaktiranje sa organizacijama koje pružaju podršku i pomoć ovoj ranjivoj kategoriji stanovništva, institucijama i prijateljima čak i putem telefona, naša organizacija osmislila je aplikaciju koja omogućava, između ostalog, dvije ključne opcije: čet i “panika taster”. Aplikacija će se moći besplatno skinuti na pametne mobilne telefone i na android i na iPhone. Aplikacija sadrži ove opcije:

• SOS javljanje lokacije

• Stručna pomoć, savjetovanje, i pružanje informacija (čet)

• Vođenje dosijea svake osobe (kartona), kada je kontaktirala ta osoba, razlozi,... nakraju dokazni material

• Prikupljanje dokumenata i slika svih tih osoba

• Sve informacije sa kontaktima i adresama

• Lokacije sigurnih kuca

• Mapa povezana sa navigacijom

• Konstantnopraćenje telefona u slučaju „panik tastera“sa imenom i prezimenom osobe i adresom lokacije na kojoj se nalazi (na osnovu toga operator prijavljuje poziv najbližoj policijskoj stanici da pošalje patrolu na tu lokaciju)

Na ovoj aplikaciji biće istaknute informacije o pravima i mogućnostima zaštite žrtava i upustva o postupanju u takvim situacijama.

Ženske organizacije koje su zainteresovane da pružaju podršku putem ove aplikacije svojim klijentice su operateri. Na osnovu prijava zainteresovanih organizacija, geografski ćemo podjeliti BiH, tako da svaka prijavljena organizacija pokriva određeno geografsko područje, u skladu sa zakonodavnim okvirom (tj. po Entitetima i Kantonima). Naša organizacija će ujedno i koordinirati a korišćenje aplikacije za operatere (organizacije) je takođe besplatno.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: