Srpski doktor u Americi ispituje novi lijek protiv korone | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Srpski doktor u Americi ispituje novi lijek protiv korone

Izvor: RTRS | Datum:08.05.2020.

Srpski ljekar dr Dejan Glišović, koji radi na kliničkom ispitivanju lijeka "remdesivir", koji je pokazao pozitivna dejstva u liječenju pacijenata od virusa korona, izrazio je uvjerenje da će taj lijek uskoro biti odobren i za primjenu u ranim fazama bolesti gdje bi mogao da bude još efikasniji.

Podsjetivši da je lek u dosadašnjoj primjeni pokazao ohrabrujuću efikasnost tako da je u petak po hitnom postupku dobio vanredno odobrenje za širu upotrebu u bolnicama, Glišović je istakao da prvi rezultati pokazuju da ovaj lijek može da skrati dužinu oporavka pacijenata za oko 30 odsto.

- Plan je da se njegova primjena dopuni još nekim lijekovima, na čijem se razvoju takođe radi, a koji bi u kombinaciji značajno uticali na povećanje efikasnosti terapije - kaže Glišović.

Ovi rezultati su postignuti kod pacijenata u najtežem stadijumu bolesti i efekat terapije bi vjerovatno bio veći ukoliko se lijek da prije nego što pacijent dođe na respirator, naveo je Glišović, prenosi portal B92.

- U tom slučaju dolazi u obzir i eventualno uvođenje dodatnih farmaceutskih formi lijeka što bi omogućilo da se započne terapija odmah po pojavi simptoma, možda čak i u kućnih uslovima, jer vjerujem da će lijek pokazati najbolje rezultate ako se primijeni već u ranim stadijumima bolesti - naglasio je srpski doktor.

Dodaje da je u toku prikupljanje dodatnih podtaka o efikasnosti i profilu neželjenih efekata.

Dejan Glišović je završio Medicinski fakultet u Beogradu, a od 2006. godine živi u SAD gdje radi u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lijekova „Pharmaceutical Research Associates“.
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: