HNK: Situacija se normalizuje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

HNK: Situacija se normalizuje

Izvor: SRNA | Foto: rtrs | Datum:13.05.2020.

Situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nakon dva mjeseca borbe sa virusom korona, se normalizuje, u kantonu već deset dana nema pozitivnih slučajeva, a samo dva pacijenta su još u kovid bolnici i stabilnog su stanja, rekao je danas direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Nermin Avdić.


 On je na konferenciji za novinare naveo da je situacija povoljna i da daje nadu da će ljeto proći mirnije.

Govoreći o dešavanjima u protekla dva mjeseca, Avdić je naveo da je u HNK zaključno sa današnjim danom virusom korona bila zaražena 261 osoba. Njih 212 se oporavilo, a 13 preminulo.

Najviše oboljelih bilo je na području Čitluka, ukupno 97, potom u Mostaru 90, Konjicu 30, Jablanici 12, Prozor/Rami jedna, te u Stocu dvoje, ali koji se vezuju za druge opštine.

- Sada prelazimo u drugu fazu gdje se gase mjere i prepušta se ljudima da sami brinu o svom zdravlju. Ako se neko ne ponaša odgovorno, ide na skupove, ne drži socijalnu distancu, ne nosi masku i drugo ugrožava ne samo sebe, već i svoju porodicu. Narčito apelujem da se mladi sada ne opuste. Može opet doći do manjeg skoka, nadam se ne više velikog - poručio je Avdić.

On kaže da su brojne mjere kantonu nametnute sa višeg nivoa i da se pokušavaju ublažiti, a tvrdi da će uskoro biti ukinuta zabrana kretanja mlađih osoba, a u narednom periodu i starijih.

Avdić navodi da se rad medicinskih ustanova vraća u normalno stanje.

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović rekao je da će školska godina u HNK biti završena posredstvom onlajn nastave.

Ministarstvo se za ovaj potez odlučilo jer je već pređen skoro sav nastavni materijal za ovu školsku godinu, a za učenike bi, kako kaže, bilo stresno vraćati ih u školske klupe na 15 dana.

- Škola ide sve dok se kalendarski ne završi školska godina. Znači nema skraćivanja. Neka djeca imaju zanimanje i obavezu za sada dok je još situacija ovakva - rekao je Hadžović.

Kada je riječ o narednoj školskoj godini, već sada se nagovještava da će biti mnogo novina. Epidemiolozi su već najavili preporuku o mogućem uvođenju tri smjene u škole, što bi smanjilo broj učenika koji su u dodiru, kao i prenošenje infekcije obične gripe ili virusa korona ako se ponovo javi na jesen.

Hadžović kaže da će auto-škole počeli sa radom, a vozački ispiti će biti polagani od naredne sedmice u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Donesena je i odluka o polaganju maturskih ispita, tako što će učenici biti oslobođeni usmenog dijela, a ocjena pisanog će biti konačna. Ocjena ostalih predmeta će se izvoditi iz zaključnih ocjena tog predmeta u ranijem školovanju.

Prijave za upis u osnovne škole su završene, a upisi u srednje škole će biti u junu u skladu sa pravilima od prije, ali uz poštovanje epidemioloških mjera.

- Vrtići će početi sa radom kada budu ispunjeni svi preduslovi koje će propisati zavodi za javno zdravstvo - rekao je Hadžović.

Visokoobrazovne ustanove će donijeti odluku o svom radu u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Donko Jović rekao je da je Vlada HNK pripremila takozvani korona-zakon, koji će biti jedan od kvalitetnijih u Federaciji BiH.

Jović je najavio da će zakon doprinijeti podršci i zadržavanju radnih mjesta u djelatnostima koje su pogođene virusom korona, a Vlada će, između ostalog, preuzeti subvencioniranje najniže plate, a riječ je o desetak hiljada ličnih dohodaka.

On je dodao da je potrošeno puno vremena za pripreme ovog zakona zbog neizbježnog političkog dogovora, ali i zbog čekanja na federalni nivo.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: