Svjetske agencije o događajima u Crnoj Gori | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svjetske agencije o događajima u Crnoj Gori

Izvor: RTRS | Datum:14.05.2020.

Britanska agencija Rojters i američka agencija AP izvijestile su o neredima u Crnoj Gori zbog zadržavanja u pritvoru sveštenika SPC i episkopa Joanikija, uz konstataciju da su protesti uslijedili nakon višemesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o vjerskim slobodama.
 
Nikšić (Foto: Luka Zeković)
- Pritvori su povećali tenzije između male države, članice NATO, i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, koja je početkom ove godine vodila nedjeljama proteste protiv vjerskog zakona, za koji kažu da bi lišio crkvu imovine. Crnogorski zvančnici su više puta negirali te tvrdnje - navodi AP.

Rojters takođe konstatuje da su protesti u Nikšiću nastali nakon nekoliko mjeseci tenzija između SPC i crnogorske vlade zbog zakona kojim bi, kako se navodi, Crna Gora mogla da zaplijeni imovinu SPC.

Rojters podseća i da je SPC najveća hrišćanska zajednica u Crnoj Gori, zemlji koja ima 620.000 stanovnika, članici NATO i kandidatu za pristup EU.

 

SPC ima oko 12 miliona sljedbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters.

AP podsjeća i da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej u zajedničkoj izjavi rekli da se nadaju da hapšenje crkvenih zvaničnika neće izazvati neželjena nemire i sukobe.

 

Agencije su istakle da je crnogorska policija protiv okupljenih građana upotrebila suzavac i šok-bombe i da su brojni građani uhapšeni, a AP i da su večerašnji incidenti u Nikšiću i Pljevljima usledili dan nakon što su hiljade ljudi učestvovale na litiji u Nikšiću bez maski i ne održavajući fizičku distancu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: