Optužni prijedlog protiv devet sveštenika | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Optužni prijedlog protiv devet sveštenika

Izvor: SRNA | Foto: Manastir Kosijerevo | Datum:16.05.2020.

Crnogorska policija uhapsila je vladiku budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika nakon litije u Nikšiću kojom je obilježen 12. maj - Dan Svetog Vasilija Ostroškog. Njima je bio određen pritvor u trajanju od 72 sata, a pušteni su prošle noći.

Rukovodilac tužilaštva u Nikšiću Stevo Šekarić rekao je danas na konferenciji za novinare da su se ovi sveštenici na Trgu Šaka Petrovića okupili zajedno sa građanima, a zatim obavili litiju ulicama Nikšića.

Šekarić je naveo da su sveštenici optuženi da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, a da je propisana kazna novčana ili do godinu zatvora.

On je dodao da je dokaze neophodne za podizanje optužnog akta Tužilaštvo prikupilo tokom 72 časa, dok su okrivljeni bili u pritvoru.

- Tužilaštvo nije stavilo prijedlog za određivanje pritvora prema okrivljenima, jer smatra da za to više nema zakonskog osnova s obzirom na to da je podignut optužni predlog protiv okrivljenih - rekao je Šekarić.

Na pitanje da li se moralo čekati u petak do poslije ponoći da se donese odluka, Šekarić je odgovorio da bi je donijeli ranije da su mogli i da su tako iziskivale neke procedure u toku izviđaja.

- Bilo je kompletiranje i pribavljanje audio-vizuelne dokumentacije. Trebalo je da saslušamo dva svjedoka od kojih smo odustali - dodao je Šekarić.

On je pojasnio kako su nakon analize cjelokupne tehničke dokumentacije ocijenili da nije neophodno saslušanje dva svjedoka za podizanje optužnog prijedloga.

- Odlučili smo da, bez obzira na iskaze svjedoka - radnika policije, u spisima postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnog akta - rekao je Šekarić i dodao da je odluka o zadržavanju donijeta na osnovu Zakona o krivičnom postupku zbog osnovane sumnje da bi mogli ponoviti izvršenje krivičnog djela.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: