Obilježeno 28 godina od formiranja Višegradske brigade (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježeno 28 godina od formiranja Višegradske brigade (FOTO)

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:19.05.2020.

U Višegradu je danas obilježeno 28 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo 1.700 boraca, 144 su poginula, a ranjeno ih je oko 200.


Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je formiranje Višegradske brigade bio legitiman odgovor srpskog naroda na brojna poniženja i maltretiranja kojima je bio izložen.

- Najprije je promijenjen statut opštine i naj taj način Srbi su postali manjina, a potom su uslijedili i fizički napadi, do ubistva na slavi jednog domaćina, skrnavljenja i bacanja spomenika Nobelovca i brojni drugi. Odgovor je bio odbrana Višegrada, uspostavljanje vlasti i organizacija života u njemu - rekao je Savić novinarima.

Savić je istakao da se u istoriji ne pamte bogatstva nego se pamte junaštva i da se nada da će imena višegradskih boraca biti upisana zlatnim slovima, tamo gdje stoje imena Miloša Obrenovića, Karađorđa Petrovića i Miloša Obilića.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Ćurević rekao je da je situacija prouzrokovana pandemijom učinila da ovaj značajan dan bude obilježen skromno.

- Ne smijemo zaboraviti sve one koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, kao sve borce i invalide kojima moramo biti zahvalni i čuvati našu Republiku Srpsku - izjavio je Đurević.

Na spomenik braniocima Republike Srpske vijence su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije, rukovodstva opštine Višegrad, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i ostali pojedinci.

Delegacije su jutros obišle i Srpsko vojničko groblje na Megdanu i prislužile svijeće palim srpskim borcima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: