Poštovati vjerske slobode, Amerika pomno prati situaciju u Crnoj Gori | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Poštovati vjerske slobode, Amerika pomno prati situaciju u Crnoj Gori

Izvor: RTRS | Datum:22.05.2020.

Njegovo preosveštenstvo episkop istočno-američki Irinej i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Metju Palmer saglasili su se da je, iako se SAD ne bi miješale u unutrašnje stvari Crne Gore, neophodno učiniti sve da se osigura da osnovna ljudska prava i vjerske slobode u toj zemlji budu ispoštovane i u potpunosti sprovedene, uz dužno poštovanje odredaba o zaštiti javnog zdravlja.
 

Vladika Irinej i Palmer su razgovarali o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a posebna pažnja je, još jednom, posvećena pitanjima oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica iz 2019. godine, saopšteno je iz kancelarije episkopa istočnoameričkog.

Na sastanku je razgovarano o mogućim negativnim posljedicama koje bi zakon mogao da ima za društvenu stabilnost u Crnoj Gori i regionu ukoliko trenutni problemi ne budu razriješeni na pravedan i transparentan način.

Naročita pažnja posvećena je nedavnom hapšenju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika.

Vladika Irinej je govorio o potrebi njegovanja zakonskog i konstruktivnog dijaloga, uz puno poštovanje prava na okupljanje svih građana Crne Gore.

Palmer je uvjerio vladiku Irineja da vlasti SAD pomno prate razvoj događaja u Crnoj Gori i da ohrabruju sve strane da nađu međusobno prihvatljivo rješenje za trenutnu situaciju u okviru crnogorskog pravnog sistema, a bez političke ili vjerske diskriminacije SPC i njenih vjernika.

Palmer i episkop istočnoamerički Irinej razgovarali su putem telefonske konferencije u ponedjeljak, 18. maja, objavljeno je danas na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: