Beograd: Akademija povodom bratimljenja srpskog i ruskog naroda | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Beograd: Akademija povodom bratimljenja srpskog i ruskog naroda

Izvor: Srna | Foto: SRNA | Datum:16.01.2016.
U Ruskom domu u Beogradu održana je svečana akademija povodom sto godina bratimljenja srpskog i ruskog naroda, čime je ujedno i ustanovljen 15. januar kao datum bratimljenja dva naroda.

Svečana akademija povodom bratimljenja srpskog i ruskog naroda - Foto: SRNA Tog 15. januara 1916. godine je prvi spašeni srpski vojnik stupio na tlo Krfa, nakon ultimatuma ruskog cara Nikolaja Drugog koji je zatražio od zapadnih saveznika da pomognu izmučenoj srpskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu da se spasi i da pošalju brodove.

Akademija je održana u organizaciji udruženja "Srpski krivak", a na njoj su učestvovali akademik Matija Bećković, predsjednik Organizacionog odbora udruženja "Srpski krivak" Sanja Panfilov, kao i istoričar Mira Radojević.

Bećković je rekao za Srnu da bi bratstvo srpskog i ruskog naroda trebalo da se podrazumijeva i da je sudbina ta dva naroda neodvojiva.

"Naša sudbina je neodvojiva od njihove, mi smo pali zajedno s njima, pa se nadamo da ćemo zajedno sa njima i da se uspravimo", rekao je Bećković, koji je istakao da se Rusija nakon nestanka Sovjetskog saveza konačno dokopala svog imena.

On je podsjetio na obilježavanje sto godina Prvog svjetskog rata, kada je ruski car svoju sudbinu vezao za Srbe, čiji je tadašnji predsjednik Vlade Nikola Pašić poručio ruskom caru da je "Srbija na umoru".

Bećković je naveo da je ruski car Nikolaj poslao ultimatum zapadnim saveznicima da će, ako ne daju brodove za srpsku vojsku, potpisati separatni mir.

On je podsjetio da su ruske izbjeglice, poslije Oktobarske revolucije, našle utočište u Srbiji, a njihov pokrovitelj bio je kralj Aleksandar Karađorđević, koji je izbjeglim Rusima dao da se bave profesijom kojom su se bavili u Rusiji.

"Onima koji su bili profesori dao je da u Srbiji budu profesori, ko je bio inženjer, bio je inženjer, ko je bio lekar bio je lekar. Rusi su svoju carsku porodicu proglasili svetom i oni su na ikonama, a mi se našeg kralja Aleksandra jedva i sećamo", naveo je Bećković, dodajući da su tadašnji Rusi unaprijedili srpsku prosvjetu i nauku.

Istoričar Mira Radojević upozorila je na tendencije revizionističke istoriografije da se glavna odgovornost za izbijanje Prvog svjetskog rata, a samim tim i za do tada najveće stradanje čovječanstva, prebaci na Kraljevinu Srbiju i carsku Rusiju kao na izazivače tog velikog sukoba.

"Treba da se podsetimo na to ko su nam bili pravi prijatelji, a kada je reč o istoriji srpsko-ruskih odnosa, to i ne treba podsećati, to je nešto što živi u kolektivnom sećanju srpske nacije", rekla je ona.

Radojevićeva je naglasila da se srpski državni politički vrh ne miješa u rad istoričara kako će tumačiti stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata, a da je taj uticaj daleko primjetniji u onim zemaljama koje su upravo bile odgovorne za izazivanje tog rata, kao što je Njemačka.

"Simptomatično je da su u reviziju Prvog svetskog rata mnogo uložile i zemlje koje su bile na savezničkoj strani, poput Francuske i Velike Britanije, a neke od knjiga perjanica revizionizma nastale su upravo iz pera britanskih istoričara", dodala je Radojevićeva.

Sanja Panfilova rekla je da je udruženje "Srpski krivak" odlučilo da od ove godine inicira proslavu dana srpsko-ruskog bratstva, kada bi se proslavljalo nešto što postoji vijekovima.

"Srbija i Rusija imaju odnos koji je mnogo više od prijateljstva. To je bratski odnos", rekla je Panfilova.

Na skupu je istaknuto da se srpsko-rusko bratstvo ne mora dokazivati, ono se mora njegovati.

U umjetničkom dijelu učestvovali su glumci Miša Janketić, Branislav Lečić, te hor Eparhije sremske, ženski vokalni ansambl "Rosa", koji su izvodili tradiconalne srpske i ruske pjesme.

Prethodno su danas članovi udruženja "Srpski krivak" položili vijenac na spomenik caru Nikolaju Drugom Romanovu u Ulici kralja Milana, kod stare skupštine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: