Na Udrežnju obilježena 79. godišnjica stradanja srpskog življa u Drugom svjetskom ratu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Na Udrežnju obilježena 79. godišnjica stradanja srpskog življa u Drugom svjetskom ratu

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:03.06.2020.

Bogosluženjem i polaganjem cvijeća na spomen obilježju u selu Udrežnje danas je obilježena 79. godišnjica stradanja žrtava ustaškog zločina i prvog oružanog otpora okupatorskim jedinicama u Drugom svjetskom ratu.

Svetu liturgiju u Crkvi Svetog proroka Ilije služio je sveštenik Mladen Čalija. Nakon bogosluženja održan je pomen žrtvama ustaškog terora, a kod Spomen obilježja predstavnici Opštinske boračke organizacije i Opštine Nevesinje položili su cvijeće.

Sveštenik Čalija poručio je da srpski narod mora biti složan, treba da slavi Boga i da prašta, jer ne smijemo da robujemo mržnji i zavisti.

„Treba da se sjećamo onog što smo doživili na današnji dan i svega što je doživio naš narod 1941. da nam bude oporuka, da se nikad ne ponovi. Slaveći Boga i uvažavajući druge da budemo dostojni naslednici naših predaka“, naglasio je Čalija.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac rekao je da se na današnji dan okupljamo kako bismo obilježili godišnjicu stradanja srpskog življa na Udrežnju.

„Naši neprijatelji su se uvijek trudili da najveće zločine počine na naše vjerske praznike.Tako je bilo i ovdje na Kostadinov dan 1941. godine, kada su upali u selo i pobili 30 nevinih ljudi“, istakao je Šipovac.

Načelnik Odjeljenja za privredne i društvene djelatnosti Siniša Bratić rekao je da mu je velika čast što prisustvuje današnjem obilježavanju pomena žrtvama iz proteklih ratova, poručivši da su oni dali svoj život za našu slobodu.

Udrežnjani koji su slobodarsko opredjeljenje i patriotizam pokazivali u svim bunama i ustancima 2. juna 1941. godine doživjeli su masovan pokolj od ustaške horde samo zato što su bili Srbi.

Prema riječima jednog od mještana Udrežnja, Milosava Kljakića, ovo selo je više stotina godina bilo naseljeno srpskim življem, i upravo zbog toga je bilo meta za naše neprijatelje.

Potomci žrtava i ove godine, na 79. godišnjicu, željeli su da se na dostojanstven način prisjete prvog stradanja nevesinjskog življa u Drugom svjetskom ratu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: