Opština Nevesinje uskoro počinje isplatu nadoknade za štetu od zemljotresa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Opština Nevesinje uskoro počinje isplatu nadoknade za štetu od zemljotresa

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:04.06.2020.

Opština Nevesinje će narednih dana početi isplatu pomoći građanima koji su pretrpjeli materijalnu štetu od zemljotresa koji je pogodio Nevesinje 26. novembra prošle godine, potvrđeno je za Radio Nevesinje iz lokalne uprave. Komisija je na osnovu prijava građana, nakon obilaska terena i prikupljenih informacija, utvrdila da ukupna šteta na privatnim stambenim objektima iznosi 254.000 KM.

Načelnik opštine Milenko Avdalović kaže da će građanima biti plasirana sredstva u iznosu od 100.000 KM, odnosno 40% od pričinjene štete.

–Za sanaciju posljedica zemljotresa Vlada RS je uplatila 100.000 KM, Opština Budva je izdvojila 10.000 evra, preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Herceg Novog 1.000 evra, a poslanici Demokrata u Skupštini Crne Gore uplatili su 500 evra – rekao je Avdalović.

On je precizirao da će isplate građanima biti vršene iz sredstava Vlade RS, a dio pomoći koji je stigao iz Crne Gore već je iskorišten za hitne intervencije na zgradi MUP-a i školskim objektima i sanaciju objekata koji su neposredno nakon zemljotresa ugrožavali bezbjednost građana.

U opštinu Nevesinje je u predviđenom roku pristiglo 596 prijava građana.U međuvremenu su neki ljudi odustali, jer su sami sanirali štetu ili je ona bila mala, neki zahtjevi su se duplirali, a u jedan broj objekata komisija nije mogla ući jer su vlasnici boravili u inostranstvu, tako da je obrađeno 539 zahtjeva. Kao neosnovan ili sa neznatnom materijalnom štetom komisija je ocijenila 91 zahtjev, dok je pozitivan odgovor dat na 448 zahtjeva, pojasnili su u opštini Nevesinje.

Načelnik opštine Milenko Avdalović kaže da je bilo planirano da se sredstva isplate ranije, ali je aktuelna epidemiološka situacija usporila rad komisije. Prema njegovim riječima, pojedinačni iznosi nadokande za štetu pričinjenu od zemljotresa kreću se od 100 do 700 KM.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: