Aljoša Slavić prvi doplivao do Časnog krsta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Aljoša Slavić prvi doplivao do Časnog krsta

Izvor: trebinjedanas.com | Datum:19.01.2016.

Aljoša Slavić /19/ iz Trebinja prvi je doplivao da Bogojavljenskog krsta, koji je u rijeku Trebišnjicu spustilo Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Aljoša Slavić prvi doplivao do Časnog krstaU takmičenju je učestvovalo 35 plivača, kojima nije smetala hladnoća rijeke Trebišnjice, čija je temperatura bila oko deset stepeni Celzijusovih, da sa radošću preplivaju do Časnog krsta.

Slavić je novinarima rekao da šesti put učestvuje u takmičenju, a prvi put pobjeđuje i da je ovo za njega poseban dan, kada mu ne smeta hladnoća vode Trebišnjice, jer osjeća unutrašnju toplotu od današnjeg praznika - Bogojavljenja.

Da li da ode na zakazani ispit iz matematike ili da učestvuje u plivanju za Časni krst kod Slavića je, kako kaže, bez dvoumljenja prevagnulo Bogojavljensko takmičenje.

On kaže da će i ubuduće učestvovati u ovoj manifestaciji, jer ga pokreće ljubav prema Bogu i snaga koju sa sobom nosi ovaj praznik.

U trci za Časni krst od Starog grada do platoa ispred hotela "Leotar" učestvovali su plivači životne dobi od 15 do 45 godina, a kao i prethodnih godina bodrilo ih je više hiljada sugrađana.

Najmlađi učesnik, petnaestogodišnji Uroš Gojković kaže da je prvi put danas učestvovao u manifestaciji i da mu je "naprosto tako došlo" i čvrsto je odlučio da pliva što će raditi i ubuduće.

Četrdesetpetogodišnji Pero Marić, koji već šesnaeset godina "rame uz rame" pliva sa svojim mlađim kolegama, kaže da svake godine kada uđe u vodu izađe "mnogo živ i mnogo zdrav".

"Veliki je blagoslov plivati do krajnjeg cilja, a taj cilj je krst i samim tim što plivamo imamo veliki blagoslov da budemo bolji, da imamo veće srce, da budemo jači i da budemo hrišćani i ono što jesmo", rekao je Marić.

Takmičenju u plivanju za Bogojavljenski krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, koju je služio vladika Grigorije, uz sasluženje sveštenstva.

U prigodnoj besjedi vladika Grigorije je poručio da biti hrišćanin znači biti biće ispunjeno Duhom Svetim. "To znači biti biće ispunjeno radošću života, smislom i snagom.

Zato danas kada kažemo `Bog se javi` treba da otvorimo svoja srca, da se prije svega Bog njima javi. A neminovno se događa da kada otvorimo i vrata i prozore svog bića, on biva sa nama i u nama", rekao je vladika. On je dodao da takav dar, najdragocjeniji koji možemo dobiti, treba da dijelimo sa svojim bližnjima.

"To znači da ne prolazimo pored drugog čovjeka kao pored kamena, a ni pored kamena da ne prolazimo kao pored nečeg što nije Božije tvorenje, da pored cvijeća i svega ne prolazimo kao da nije dato od živoga Boga", rekao je vladika Grigorije.

Nakon liturgije, litija je prošla ulicama grada do rijeke Trebišnjice.

Organizator plivanja za Bogojavljenski krst je Crkvena opština Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: