NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO: Hercegovcu priznanje Tesline naučne fondacije | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO: Hercegovcu priznanje Tesline naučne fondacije

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodana Hercegovina | Datum:19.01.2016.

Američka naučna fondacija Nikola Tesla u Filadelfiji, koja prati naučna dostignuća u svetu iz oblasti kojima se bavio Tesla, dodelila je nagradu za životno delo našem piscu i vajaru Radovanu Ždralu za trotomni roman „Trilogija Teslijana“ i za vajarske radove na Teslinom liku.

zdrale-05

Književno i vajarsko delo umetnika iz Novog Sada,   ova američka fondacija prepoznala je kao izuzetan doprinos popularizaciji i tumačenju dela i lika velikana koji je svojim otkrićima zadužio čovečanstvo.

U bogatom književnom opusu , koji čine 12 romana, četiri knjige pripovedaka i četiri drame, je i trilogija o životu i delu Nikole Tesle – „Gospodar munja“, „Detinjstvo gospodara munja“ i „Mit o gospodaru munja“, kojima je prvi put u našoj književnosti oblikovao život i rad našeg velikana.

zdrale-03

Radovan Ždrale je do sada izradio 500 skulptura sa likom Nikole Tesle. Mnoge škole, muzeji, fakulteti i druge institucije u Srbiji postavile su njegove radove – Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu (poklanja ove radove najboljim studentima, profesorima i uglednim gostima), zatim Elektrodistribucija Vojvodine u Novom Sadu koja ima zbirku od 47 njegovih skulptura, potom brojne škole koje nose ime Nikole Tesle , Matica srpska, Muzej Srba u Pitsburgu, Muzej Hercegovine u Trebinju, Prirodnjački muzej u Novom Sadu itd…

Gotovo sve skulpture, koje su izrađene od poludragog i ukrasnog kamena, su njegovi pokloni.

Uručenje nagrade biće 10. jula 2016. godine, u Belom dvoru.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: