Snimci iz svemira katastrofe u Sibiru | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Snimci iz svemira katastrofe u Sibiru

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:05.06.2020.

Ruska svemirska agencija objavila je snimak iz kosmosa ekološke katastrofe koja se dogodila u Noriljsku, kada se iz jednog rezervoara u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije izlilo dizel gorivo.
 
Na snimcima se dobro vidi zagađenje rijeke Ambarna u blizini jezera Pjasino, kao i teritorija cjelokupne termoelektrane.

Stručnjaci su utvrdili da je ukupno zagađeno skoro 200.000 kvadratnih kilometara teritorije, što je skoro sedam puta više nego što zauzima sam grad Noriljsk.

Prethodno su iz ruske državne agencije za zaštitu životne sredine “Rosprirodnadzor“ rekli da metoda spaljivanja energenata neće biti korišćena prilikom likvidiranja ove katastrofe.

Pored toga, navedeno je da bi jedna od metoda mogla biti sakupljanje zagađenih voda, smještanje u posebne rezervoare, a potom izbacivanje čiste vode nazad u prirodu.

Kada je riječ o zemljišu, prijedlog je da se zagađena zemlja odnese na specijalno mjesto gdje bi se ona kultivisala, a zatim bi je u tom obliku vratili na teritoriju Noriljska.

Podsjetimo, incident se dogodio još prošlog petka u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije, kada je došlo do dehermatizacije rezervoara sa dizel gorivom, koja je prouzrokovala izlivanje 20.000 tona naftnih derivata u rijeku. Površina zagađenja iznosila je oko 100.000 kvadratnih metara teritorije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: