Ministar prosvjete Srbije o izbacivanju poezije Desanke Maksimović iz srednje škole | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ministar prosvjete Srbije o izbacivanju poezije Desanke Maksimović iz srednje škole

Izvor: RTRS | Datum:06.06.2020.

Odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pjesnikinje "Tražim pomilovanje", nije konačna, rekao je ministar prosvjete Mladen Šarčević.
 

Kako je objasnio, prijedlog Zavoda treba da bude upućen Nacionalnom prosvjetnom savjetu na dalju procjenu.

- Zavod je stručno tijelo, kada njihove komisije donesu odluku, šalju prijedlog savjetodavnom tijelu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvjetnom savjetu sjedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje prijedlog, ja mogu da reagujem. Do tada je sve dio procedure - objasnio je Šarčević.

Kako je rekao, obaviješten je da se neće izbacivati cijeli opus Desanke Maksimović, već da će se raspodijeliti u zavisnosti od procjene stručnjaka kojem uzrastu je primjereniji koji dio.

- Oni moraju da obrazlože svoju odluku i da je dostave Savjetu. Tada, ako bude prihvaćena, odluka se šalje Ministarstvu - rekao je Šarčević i dodao da je tražio da mu se dostavi taj dokument.

Bez obzira na to da li je na tu odluku savjet dao saglasnost ili ne, Ministarstvo prosvjete može da je usvoji.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: