Besplatno navodnjavanje za nove sisteme u Trebinju i Ljubinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Besplatno navodnjavanje za nove sisteme u Trebinju i Ljubinju

Izvor: RTRS | Datum:08.06.2020.

Uskoro bi Republika Srpska trebalo da dobije jedinstveni pravilnik o korišćenju sistema za nadnjavanje. Dokument je u fazi izrade i usaglašavanja, a trebalo bi da se počne primjenjivati od jula. Riječ je o projektima višemilionske vrijednosti, koji ne smiju biti prepušteni nemaru.


Svaki od sistema za navodnjavanje zasebni su projekti i zahtijevaju, između ostalog, posebne odredbe o gazdovanju, načinima korišćenja i održavanja.

Gotovo 15 miliona KM uloženo je u dva sistema na području Trebinja. Njihova vrijednost ne dozvoljava nemar.

- Nama je cilj da ljudi plaćaju samo ono što potroše, i ništa više, da ne bi došli u situaciju da isključimo struju zbog jedne osobe, koja možda najviše troši. O ovome govorimo iz iskustva - rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Todor Škero, iz naselja Pridvorci, dosada je koristio stari sistem kanala i kola za navodnjavanje. Za novi sistem bi se odlučio kada vidi iskustva drugih. Škero dodaje da je voda najskuplja onog momenta kada je nema.

Cijenu utrošene vode diktiraće broj korisnika i priključaka. Grad je pokrenuo posebnu anketu za iskazivanje interesa za priključenje na platou Zubaca, Trebinjskom polju i za druge sisteme.

- Očekujemo da će biti između 300 i 400 domaćinstava, koja će se prijaviti za korištenje vode za navodnjavanje - naveo je Dušan Riđešić, predsjednik UO Udruženja korisnike vode "Zubci" Trebinje.

Gradonačelnik Trebinja kaže da će Grad objediniti na jedno mjesto sve one potrošače koji su zainteresovani, i shodno tome, procijeniti da li da bude jedinstvena cijena za sve.

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da će za nove sisteme u Trebinju i Ljubinju, ove godine navodnjavanje biti besplatno. Pumpnim stanicama, akumulacijama i primarnim cjevovodima upravljaće JU Vode Srpske.

- Naprosto, to su veliki sistemi, kojim se mora upravljati sa tog nivoa, jer zahtijeva velika sredstva za održavanje - istakao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Cijenu utrošene vode, rekao je Pašalić, diktiraće troškovi rada sistema.

- Imate sistem na Zubcima, gdje se voda dva puta prepumpava, ta cijena će biti skuplja ali biće prihvatljiva za poljoprivredne proizvođače - dodao je Pašalić.

Sekundarnom i tercijarnom mrežom, potvrdio je Pašalić, trebalo bi da upravljaju lokalne zajednice ili udruženja korisnika vode. Pravilnik bi trebalo da bude usvojen do početka jula.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: