Planinarka Tabaković prebačena u trebinjsku bolnicu, slijedi dug oporavak | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Planinarka Tabaković prebačena u trebinjsku bolnicu, slijedi dug oporavak

Izvor: Radio Trebinje | Datum:20.01.2016.

„Povrijeđena bilećka planinarka Ivana Tabaković trenutno nije komunikativna, ali reaguje na bolne draži, što je u ovoj fazi oporavka obećavajuće“, rekao je  dr Stanko Buha, anesteziolog, dežurni ljekar Bolnice Trebinje, u koju je danas Tabakovićeva prebačena iz risanske bolnice.

bolnica i dom zdravljaPrema njegovim riječima, neurohirurzi u Risnu su utvrdili da se operativno liječenje povrede glave trenutno ne preporučuje, a mlada planinarka će se na odjeljenju Intenzivne njege liječiti konzervativnom terapijom, potrebnim lijekovima i previjanjem promrzlina na nogama.

„Nadamo se da će njen mladi organizam dobro reagovati na lijekove i da će se lokalne promjene na nogama zamiriti, kao i da neće biti potrebe za plastičnim zahvatima. U ovoj fazi ne možemo reći u kojem će smjeru ići liječenje, jer poslije promrzlina dugo vremena treba za napredak, usljed promrzavanja i dubokog, potkožnog tkiva“, istakao je dr Buha.

On je naveo da su Ivanini ostali vitalni parametri u granicama fizioloških vrijednosti i da trebinjska bolnica u ovom slučaju raspolaže sa svim potrebnim lijekovima, kao i stručnim kadrom – ljekarima i obučenim sestrama, vičnim ovakvim pacijentima.

„Za sada nema potrebe za Ivaninim premještanjem u druge zdravstvene ustanove, a nama preostaje da pratimo njen dalji oporavak“, rekao je dr Buha.

Tabakovićeva je danas prebačena iz risanske bolnice jer je Bolnica Trebinje najbliža referentna zdravstvena ustanova za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Mladu planinarku u trebinjskoj bolnici dočekali su roditelji i dvojica braće, koji, vidno potreseni, nisu željeli davati izjave za medije, uz zahvalnost svima koji su učestvovali u njenom spašavanju iz provalije Orjena kao i medicinskom osoblju u Meljinama i Risnu, koji su do sada o njoj brinuli.

Podsjetimo, Ivana Tabaković, član Planinarskog društva „Vučji zub“ iz Trebinja teško je povrijeđena u nedjelju poslijepodne, kada je sa grebena pala u provaliju na planini Orjen. Zadobila je povrede baze lobanje, karlice i karlične kosti, i promrzline na rukama i nogama. Ona je najprije bila primljena u bolnicu u Meljinama, da bi potom bila prebačena u risansku bolnicu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: