За коришћење новог система за наводњавање заинтересовано 515 домаћинстава | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

За коришћење новог система за наводњавање заинтересовано 515 домаћинстава

Извор: Радио Требиње | Фото: Радио Требиње | Датум:09.06.2020.

За коришћење новоизграђеног система за наводњавање на подручју Требињског и Петровог поља, са дијелом који покрива зубачки плато интерес је показало 515 домаћинстава из мјесних заједница са ових подручја.

У Аграрном фонду града Требиња истичу да је рок за пријаву био свега пет дана, па очекују да ће тај број у наредним данима бити већи, као и број тражених прикључака - с обзиром на то да их поједина домаћинства, због одвојених и међусобно удаљених парцела - потребују и по неколико.

„Обрадовало нас је то што су људи заиста заинтересовани за коришћење система. Овај позив је имао за циљ да сагледамо који је то број људи који је заинтересован, а резултати ће нам послужити као улазни подаци за даље што слиједи: израду одговарајућих аката који ће дефинисати на који начин ће бити организовано функционисање система“, каже за Радио Требиње Веселин Дутина, директор Аграрног фонда града Требиња.

Правилником на нивоу Републике Српске, чије се доношење очекују до јула, требало би да буде дефинисано да се о примарним цјевоводима и пумпним станицама свих система старају „Воде Српске“.

Одржавање секундарне мреже и дијелова система иза мјерних мјеста биће обавеза локалне заједнице – а на начин дефинисан другим пратећим актима. Оформљена радна група у јавност ће са детаљима када се изнађу оптимална рјешења за њихов одржив рад.

Циљ је у првом реду да она буду у најбољем интересу корисника, што је гаранција да ће ови инвестиционо захтјевни инфраструктурни пројекти, на овом подручју „тешки“ око 15 милиона марака јавног новца, оправдати сврху и уложена средства.

„Рјешења ће ићи у правцу да систем буде функционалан и непрофитбилан. Овдје никоме није циљ да заради било шта – само да се покрију трошкови рада система у току једне године, као што су трошкови за електричну енергију, одржавање система и неопходне поправке. Дакле, само оно што је неопходно да би системи били у функцији“, истиче Дутина.

Од новог система за наводњавање Придворчани очекују да ће бити нови вјетар у леђа развоју пољопривреде у овој мјесној заједници.

Лазар Прцовић, предсједник МЗ Придворци, за Радио Требиње подсјећа да се дио парцела на овом подручју и раније наводњавао – али давно превазиђеном методом, гравитационо и каналима, те свега три мјесеца у години.

„Сада би са новим системом за наводњавање требало да имамо воду 12 мјесеци у години и воду која ће путем секундарне мреже доћи до сваке њиве, те омогућити коришћење и савремених метода као што је систем кап по кап. Свако ко се жели бавити пољопривредом имаће могућност да се тим несметано бави“, истиче Прцовић.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: