Poslovni subjekti kojima je bio zabranjen rad oslobođeni plaćanja komunalnih obaveza i zakupnine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Poslovni subjekti kojima je bio zabranjen rad oslobođeni plaćanja komunalnih obaveza i zakupnine

Izvor: Radio Trebinje/R.S. | Datum:11.06.2020.

Poslovni subjekti na području grada kojima je tokom trajanja mjera zaštite od virusa korona bio zabranjen rad – biće oslobođeni plaćanja komunalnih taksi za istaknuto poslovno ime i zauzimanje javne površine za dva, te komunalne naknade za tri mjeseca ove godine.

Ovo je odlučila Skupština grada Trebinja u poslijepodnevnom nastavku 32. redovne sjednice.

Obveznici komunalne takse za istaknuto poslovno ime biće oslobođeni plaćanja ove obaveze za mart i april. Poslovni subjekti neće plaćati komunalnu taksu za zauzimanje javne površine za april i maj, a taksi prevoznici - za mart i april. Za obveznike komunalne naknade subvencija se odnosi na mjesece mart, april i maj.

Sredstva za finansiranje ovog programa u iznosu od 120.000 KM biće izdvojena iz budžeta Grada Trebinja.

Uz ovaj program subvencija, posebnom odlukom skupštine zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Trebinja koji zbog mjera zaštite nisu mogli da rade biće oslobođeni plaćanja martovske i aprilske zakupnine, za šta je u budžetu planirano 20.000 KM.

Pravo na ove subvencije poslovni subjekti ostvariće podnošenjem pismene prijave na javne pozive, koji bi uskoro trebalo da budu raspisani.

Izmjenama odluka o organizovanju rada javnih parkirališta i bezbjednosti saobraćaja, parking mjesta u ulici Svetozara Ćorovića, uz zidine kastela, biće rezervisana isključivo za vozila stanara Starog grada, kojima će biti omogućena kupovina povlaštenih parking karata – a zbog zabrane parkiranja unutar zidina istorijskog jezgra grada.

Skupština je prethodno usvojila pojedinačne izvještaje o radu i rezultatima finansijskog poslovanja za 2019, te programe rada za 2020. godinu javnih ustanova i preduzeća grada, kao i informacije o stanju bezbjednosti, radu srednjih škola, programima održanim u okviru manifestacije „Trebinjsko kulturno ljeto“ i realizaciji programa razvoja sporta za 2019. godinu.

Prihvaćeni su i izvještaji o realizaciji prošlogodišnjih programa zajedničke komunalne potrošnje, te održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i gradskih ulica, kao i program korišćenja poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području grada za 2020. godinu.

Odbornici su usvojili i Srednjoročni plan kapitalnih investicija 2020-2024. godine, koji donosi pregled kapitalnih projekata vrijednosti preko 50.000 KM, sa dinamikom realizacije i izvorima finansiranja, a koji bi sredstvima grada, Republike Srpske i privrednih subjekata trebalo da budu realizovani u naredne četiri godine.

Utvrđena je i osnovica za obračun rente, kao i visina naknade troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta za 2020. godinu, a lokacija za odlaganje nepotrebnog građevinskog materijala određena je u katastarskoj opštini Čičevo.

Usvojene su i odluke o pristupanju izradi zoning planova „Otok“ i „Humac“, kao i izmjenama regulacionih planova „Južni gradski izlaz – Autorad“ i „Sjeverni logor“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: